Invenția unui cercetător român este folosită de cele mai noi procesoare Intel

Noile microprocesoare Intel folosesc de o mie de ori mai puțină energie decât predecesoarele lor. Foto: Pixabay

Procesoarele Loihi, create de Intel, pot fi folosite la controlul roboților și folosesc un algoritm de învățare dezvoltat de cercetătorul român Răzvan Florian.

”Procesoarele neuromorfice de acest tip au avantajul că folosesc de până la 1000 de ori mai puțină energie decât procesoarele clasice, ceea ce va permite utilizarea lor eficientă pentru implementarea capabilităților de inteligență artificială în dispozitive mobile, cum ar fi telefoanele sau tabletele”, precizează Institutul Român de Știință și Tehnologie din Cluj (IRST), potrivit Hotnews.

Procesoarele realizate de gigantul IT american consumă mai puțină energie, în timp ce algoritmul descoperit de omul de știință român a fost inspirat din funcționarea creierului uman.

“Este un anumit tip de învățare, o anumită metodă prin care cipurile pot fi antrenate pentru a face ceva util. Aceste cipuri sunt acum oferite universităților, cercetătorilor pentru ca ei să dezvolte acești noi algoritmi care să permită utilizarea lor pe scară largă ”, a explicat cercetătorul pentru sursa citată.

”Poate fi folosit la controlul roboților. Un robot, dacă trebuie să fie autonom, adică să nu fie băgat în priză, trebuie să poată procesa sunete, imagini în mod inteligent fără să consume multă energie electrică. Asta este o altă zonă de aplicabilitate a acestor procesoare ”, a mai declarat cercetătorul Răzvan Florian.

Intel a folosit un articol scris de Florian în 2007, care, cu cinci ani înainte, a pus bazele institutului de cercetare pe care îl conduce în prezent. Cercetătorul român a absolvit Facultatea de Fizică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în 2009 a obținut doctoratul cu summa cum laude, cu teza “Learning in spiking neural networks”, și a urmat mai multe cursuri în Franța, în Statele Unite ale Americii și în Japonia.

În prezent, institutul derulează proiecte de cercetare finanțate european, dar organizează anual și o școală de vară de machine learning, cu foarte mulți specialiști de la Deep Mind, filiala Google cu cele mai importante descoperiri în inteligență artificală în ultimii ani.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.