Invazia rablelor. Număr uriaș de înmatriculări după eliminarea timbrului de mediu

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro

Înmatricularea mașinilor second hand a ajuns la un număr record de la eliminarea timbrului de mediu. Potrivit datelor Direcției de Înmatriculări, citate de Hotnews.ro, luna trecută, s-au înregistrat peste 67.000 de mașini second hand, de trei ori peste valoarea din februarie 2016 și de patru ori mai multe față de aceeași perioadă din 2015.

Anul trecut, în total, au aduse în țară aproximtiv 300.000 de mașini second hand din alte țări europene. În 2017, potrivit unor estimări ale APIA, ar putea ajunge pe străzile din România peste 500.000 de mașini la mâna a doua, multe dintre ele cu o vechime de peste 10 ani.

Aproximativ 60% dintre mașinile second hand care se află la vânzare în România au defecțiuni care necesită reparații costisitoare, arată un studiu efectuat de InspectorAuto.ro, o platformă online prin care se poate verifica istoricul unei mașini.

Cele mai multe mașini SH cu probleme sunt cele care sunt aduse în țară cu mai puțin de 2.000 de euro. Practic, acestea sunt aduse de la „fiare vechi” din țări precum Germania.

„Odată eliminat timbrul de mediu, orice barieră împotriva acestor fiare vechi vândute la preţ de automobile dispare, aşa că singurul filtru rămâne vigilenţa clienţilor şi verificarea temeinică înainte de cumpărare”, declară fondatorul InspectorAuto.ro, Mihai Cune.

Guvernul pregătește o altă taxă în locul timbrului de mediu. Ar putea fi vorba despre o taxă de poluare sub forma unei vignete, iar diferența de valoare va fi stabilită în funcție de gradul de poluare al autoturismului.

De asemenea, șoferii ar urma să aibă acces în diferite zone ale marilor orașe pe baza unui sticker colorat, lipit pe parbriz.

Prin această măsură, Guvernul încearcă să oprească avalanșa de mașini second-hand care a lovit România de la începutul anului, după ce timbrul de mediu a dispărut.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a confirmat că există un grup de lucru care va elabora un sistem inspirat de la orașe precum Budapesta, Londra sau Milano.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.