Întrebarea care l-a pus în încurcătură pe Zuckerberg: „La ce hotel ați stat?”

FOTO: Guillaume Paumier/Wikimedia Commons
FOTO: Guillaume Paumier/Wikimedia Commons

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost audiat în Senatul american. Acesta și-a cerut scuze pentru că rețeaua socială a permis sustragerea datelor a 87 de milione de utilizatori și folosirea lor în scopuri politice. Audierea a durat aproximativ cinci ore.

Senatorul Dick Durbin a vrut să-i dea un exemplu foarte practic lui Mark Zuckerberg în ceea ce privește importanța protejării datelor personale. Iată dialogul dintre cei doi:

Dick Durbin: Domnule Zuckerberg, aţi vrea să ne spuneţi la ce hotel aţi stat noaptea trecută?

Mark Zuckerberg: Mmm… nu.

– Dacă aţi trimis cuiva mesaje săptămâna aceasta, aţi vrea să împărtăşiţi cu noi numele persoanelor cărora le-aţi trimis mesaje?

– Nu, domnule senator, nu cred că aş vrea să fac publice aceste lucruri aici.

– Cred că despre asta este vorba: dreptul la viaţă privată, limitele dreptului la viaţa privată şi la cât de multe dezvăluiri în America modernă în numele, citez, „conectării oamenilor din întreaga lume”.

„Este clar acum că nu am făcut suficient”

Zuckerberg a spus în timpul audierilor că Facebook este „o companie idealistă şi optimistă” și că rețeaua s-a „concentrat pe latura benefică pe care conectarea oamenilor o poate avea”.

„Pe măsură ce Facebook s-a dezvoltat, oameni de pretutindeni au primit un instrument nou şi puternic cu ajutorul căruia pot ţine legătura cu cei dragi, îşi pot face vocea auzită şi pot construi comunităţi şi afaceri. Recent, am văzut mişcarea #metoo şi „Marşul pentru vieţile noastre” au prins viaţă, în mare parte, pe Facebook. După uraganul Harvey, oamenii au strâns peste 20 de milioane de dolari pentru victime.

Şi peste 70 de milioane de afaceri mici folosesc în acest moment Facebook pentru a se dezvolta şi pentru a crea noi locuri de muncă. Dar este clar acum că nu am făcut suficient pentru a preveni ca acest instrument să fie folosit, de asemenea, pentru a face rău. Mă refer aici la răspândirea de ştiri false, implicarea forţelor străine în alegeri, discursuri bazate pe ură, precum şi în ceea ce priveşte confidenţialitatea datelor”, a declarat Mark Zuckerberg, în fața aleșilor din Statele Unite.

Șeful Facebook a mai spus că nu a conştientizat „responsabilitatea enormă” pe care o avea și aceasta a fost „o mare greșeală”.

„Acum trebuie să reevaluăm toate aspectele relaţiei noastre cu utilizatorii şi să ne asigurăm că ne ridicăm la nivelul responsabilităţii pe care o avem. Nu este suficient doar să ne asigurăm că punem oamenii în legătură, trebuie să ne asigurăm că aceste conexiuni sunt pozitive.

Nu este suficient să oferim oamenilor o platformă pentru a-şi face vocea auzită, ci trebuie să ne asigurăm că oamenii nu se folosesc de această oportunitate pentru a face rău sau pentru a dezinforma.

Nu este suficient să le dai oamenilor control asupra datelor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii care beneficiază de ele le protejează la rândul lor. Responsabilitatea noastră nu se opreşte la a dezvolta astfel de instrumente, ci trebuie să ne asigurăm că sunt folosite în slujba Binelui”, a mai spus Mark Zuckerberg.

Prestația lui Zuckerberg a influențat bursa

Mark Zuckerberg a vorbit și despre momentul în care a aflat că datele a peste 87 de milioane de utilizatori au fost colectate. Vina Facebook este că a luat de bună promisiunea Cambridge Analytica, potrivit căreia datele utilizatorilor nu vor fi folosite, și că nu a verificat acest lucru.

Zuckerberg a prezentat din nou scuze utilizatorilor pentru acest incident. „Vom avea grijă să protejăm mai bine mediul Facebook”, a spus el.

Prestația sa din fața senatorilor a avut un efect pozitiv pentru acțiunile Facebook. La bursa de la New York acţiunile Facebook au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii doi ani – de 4,5 la sută. În sfârşit o zi bună pentru companie, după ce scandalul Cambridge Analytica i-a adus pierderi de zeci de miliarde.

FOTO: Guillaume Paumier/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.