Între timp, în Olanda: Microbuzele fără șofer încep să circule pe străzi

Microbuzele fără șofer vor merge pe aceleași străzi cu mașinile conduse de oameni (WEpod)
Microbuzele fără șofer vor merge pe aceleași străzi cu mașinile conduse de oameni (WEpod)

Visul unui automobil autonom aparține viitorului, însă numai pentru încă două luni de zile.

În noimebrie, două mașini electrice vor începe să călătorească între Universitatea Wageningen și orașul Ede, în Olanda, pe o distanță de peste 5 kilometri, scrie BBC.

Microbuzele fără șofer se numesc WEpod. Sunt cutii de sticlă, fără față sau spate, fiind inutilă o astfel de diferențiere având în vedere că nu există volan sau alte panouri de comandă.

Microbuzele vor fi oprite în stație cu ajutorul unei aplicații de pe telefon, iar capacitatea lor este de 12 locuri, având și o rampă pentru persoane în scaun cu rotile. Vehiculele vor circula cu o viteză de 25 de kilometri pe oră.

Intersant este WEpods vor circula pe străzi unde merg și mașini conduse de oameni, spre deosebire de precedentele modele care își făceau cursele pe culoare speciale la aeroporturi sau în alte condiții controlate.

În prima etapă a programului, WEpod-urile nu vor circula în timpul zilelor cu vreme urâtă sau la orele de vârf și nici noaptea. Chiar dacă aceste vehicule sunt acoperite cu camere video, dispun de radar, senzori cu laser și sunt complet autonome, încă există suport din partea oamenilor.

Când se întâmplă ceva ieșit din comun pe drum sau un pasager apasă butonul de comunicații, un tehnician de la un centru de control trebuie să analizeze situația și să dea indicațiile necesare către WEpod.

Cel mai mare obstacol pe care îl are de trecut WEpod acum este să primească aprobarea de a circula pe străzi. Dacă vor trece și acest test, atunci sute de WEpod-uri ar putea ajunge curând pe străzile din Olanda. Ar fi, probabil, doar începutul.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea
Satul uimitor unde fetițele se transformă în băieți la vârsta de 12 ani
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro