Întoarcerea despoților luminați: Chinezii renunță la regula celor două mandate pentru președinte

Xi Jinping va putea fi președinte pe viață în China. Foto: Wikimedia Commons

Congresul Național al Poporului și cei 3.000 de delegați ai săi au votat, într-o majoritate covârșitoare, înlăturarea amendamentului care limita un conducător să obțină mai mult de două mandate consecutive de cinci ani ca președinte al Chinei.

Astfel, președintele Xi Jinping ar putea să rămână în funcție pe o perioadă nelimitată. Din cele 2.964 de voturi exprimate în parlamentul chinez, care are mai mult rol ceremonial, doar două au fost împotriva schimbării. S-au înregistrat și trei abțineri.

Pentru a fi aprobat, amendamentul avea nevoie de o majoritate de două treimi.

Xi Jinping își consolidează sistematic puterea la Beijing. Președintele este și șeful partidului, cât și cel al armatei. Eliminarea regulii celor două mandate nu este văzută cu ochi buni în Occident, însă chinezii par să fie de acord cu măsura comuniștilor, scrie CNN.

”Criticile dezvăluie ignoranță față de realitățile din China și chiar o predispoziție răutăcioasă față de sistemul politic chinez provenită din preconcepțiile lor ideologice iraționale, subiective și neprofesioniste”, a tunat ziarul China Daily.

Xi are 64 de ani și este considerat drept cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong. El a catalogat modificarea Constituției drept ”voia comună a partidului și a poporului”.

Apare ”DNA-ul chinezesc”: Comisia Națională de Supraveghere

Și funcția de vice-președinte va fi scutită de limita celor două mandate, iar Wang Qishan, fostul aprig luptător anti-corupție, ar putea prelua postul, întârind și mai mult puterea regimului.

O altă măsură luată de Congresul Național al Poporului a fost înființarea unei agenții anti-corupție atotputernice, botezată Comisia Națională de Supraveghere. Va avea un statut comparabil cu cel al guvernului, al Curții Supreme și cu biroul procurorului general.

Noua organizație va funcționa în strânsă legătură cu aripa disciplinară a partidului, dar va putea urmării pe oricine exercită autoritate publică, nu doar membri ai Partidului Comunist.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.