Insula pe care au voie doar femeile

FOTO: SuperShe/Vimeo
FOTO: SuperShe/Vimeo

O antreprenoare s-a gândit să transforme o insulă într-o „oază de libertate pentru femei”. Kristina Roth, o militantă pentru drepturile femeilor, a cumpărat o insulă pe coasta baltică a Finlandei și a creat aici o „barieră” pentru stres.

„Femeile nu se bucură suficient unele de altele. Există cluburi pentru bărbați, terenuri de golf pentru bărbați, însă nu prea sunt locuri în care femeile puternice să se întâlnească și să discute”, a declarat Kristina Roth pentru Newsweek.

Antreprenoarea a cumpărat insula în toamna anului trecut și a reușit să renoveze mai multe clădiri deja existente aici. Pe insula SuperShe, așa cum a fost denumită, se pot face cursuri de yoga, fitness, activități în natură, există spa și saună.

„Vrem ca insula SuperShe să fie o sursă de tinerețe și un spațiu în care femeile se pot reinventa, un loc în care să se recalibreze fără a fi distrase”, a mai spus Kristina Roth.

SuperShe a fost menționată și într-un top Forbes al afacerilor cu cea mai rapidă creștere.

În Brazilia există un sat în care locuiesc doar femei. Noiva de Cordeiro este format dintr-o comunitate de aproximativ 600 de femei, cele mai multe cu vârste până în 45 de ani. Bărbații apar extrem de rar, pentru că sunt nevoiți să plece departe de sat pentru a munci.

Potrivit The Telegraph, multe dintre fetele tinere de aici nu au sărutat niciodată un băiat și visează să se îndrăgostească și să călătorească, însă să nu părăsească definitiv satul.

Există și o poveste cu privire la fondarea satului. În 1891, Maria Senhorinha de Lima, o femeie acuzată de adulter, a fost alungată din propriul cămin de comunitatea în care trăia și a ajuns în acest loc izolat, unde a început să pună bazele unei comunități formate din femei.

Mai există un sat din Kenya în care trăiesc doar femei, iar bărbații nu au voie să intre. Satul s-a format dintr-un motiv foarte trist. Aici se refugiază femeile care au fost abuzate sexual sau bătute de bărbați.

Potrivit The Guardian, Umoja se află la 350 kilometri de Nairobi şi a fost întemeiat în anul 1990 de un grup de 15 femei, care fuseseră violate de soldaţi britanici aflaţi aici în misiune. În prezent în sat locuiesc 47 de femei, care au decis să trăiască libere şi independente, fără ajutor din partea bărbaţilor.

Femeile care vin aici sunt ajutate să-şi crească singure copiii şi învață cum să facă negoţ cu bijuterii handmade. Banii îi câștigă prin intermediul unei tabere destinate turiştilor care vin în zonă să facă safari.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.