„Îngrijorare” în raportul MCV pentru justiția din România

FOTO: Franz Timmermans FOTO: Dutch Ministry of Foreign Affairs/Wikimedia Commons

„Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă care face un sumar al Raportului oficial privind Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV), potrivit Hotnews.ro.

În comunicat se mai precizează și faptul că nu se poate concluziona că „obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu”.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, potrivit comunicatului de presă, că au fost constatate progrese în unele domenii, „dar mai sunt multe de făcut”.

„România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei”, transmite Timmermans.

În comunicatul de presă se mai menționează că oficialii Comisiei Europene rămân la părerea că, „printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică fermă ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV. Către sfârșitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate.”

La 1 ianuarie 2007, Comisia Europeană a instituit un mecanism de cooperare și de verificare pentru a evalua progresele înregistrate în raport cu angajamentele asumate de România în domeniul reformei judiciare și al combaterii corupției. Comisia prezintă în mod regulat rapoarte privind progresele înregistrate în aceste domenii.

FOTO: Dutch Ministry of Foreign Affairs/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.