Rata inflației a atins nivelul record al ultimilor 5 ani

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Rata anuală a inflației, care măsoară cum evoluează prețurile, a urcat luna trecută la 5,2%. Este cel mai mare nivel înregistrat din iunie 2013, când a fost de 5,37%.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a crescut la 5%, în creştere faţă de februarie, când a fost 4,72%, şi faţă de ianuarie, când a fost 4,32%.

În aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,2%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,83%.

Față de finalul anului trecut, cele mai mari creșteri de prețuri au fost la fructe proaspete (13,91%), citrice (11,32%) și gaze naturale (10,19%).

De asemenea, prețurile la combustibili a crescut în aprilie față de decembrie cu 3,9%.

Săptămâna trecută, consiliul de Administraţie al BNR a hotărât luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5%/an de la 2,25%/an, cât fusese până acum.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat care sunt motivele ce au dus la această hotărâre pe care a anunţat-o BNR.

„Un singur motiv: inflaţia. Pentru că, dacă la începutul acestui an am intrat clar într-un proces de dezinflaţie şi acest proces de dezinflaţie a fost determinat tocmai de cele două măsuri din ianuarie şi februarie ale BNR, mărirea dobânzii de politică monetară, iată că în aprilie au venit din nou nişte evenimente care ar putea – şi chiar cred că aşa se va întâmpla – să reîntoarcă inflaţia după trei luni de dezinflaţie. Şi mă refer, în primul rând, la începutul lunii aprilie a intervenit o creştere a accizei la tutun şi sunt în România şapte milioane de fumători şi fumează mult.

Am văzut că, chiar dacă la sfârşitul trimestrului unu, când INS a comunicat cifrele cheltuielilor şi veniturilor în gospodăriile populaţiei, pentru prima dată după mulţi ani s-a produs o apropiere între procentajele de la cheltuielile pentru tutun şi alcool şi cele de la îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Dar asta nu pentru că s-a micşorat numărul celor care fumează, ci probabil că a crescut numărul celor care au mai multe preocupări pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte. Şi, pentru prima dată, s-au apropiat procentajele.

Dar această acciză a lovit puternic în inflaţie şi vom vedea peste câteva zile, când vor veni cifrele de la INS, că probabil dezinflaţia a intrat într-un… s-a închis şi acum trebuie să luptăm cu alte măsuri, deci cu dobânzi mai mari, că nu există un mai bun antidot pentru inflaţie decât dobânda mai mare, ca să îi dăm din nou în cap inflaţiei”, a spus Adrian Vasilescu la Radio România Actualități.