Începe un nou campionat de fotbal al României: Ediția cu numărul 100!

Universitatea Craiova și Politehnica Iași deschid, în această seară, de la ora 21:00, un nou sezon fotbalistic în România.

Este o ediție specială, divizia de elită a fotbalului românesc fiind în căutarea campioanei cu numărul 100 din istorie. Prima ediție a Ligii 1 a avut loc în 1909, însă au existat mai mulți ani de pauză, din cauza celor două Războaie Mondiale.

Fotbalul românesc, dominat la începuturi de formații cu jucători străini din Țara Românească, apoi de echipe cu nume de legendă, precum Ripensia, Chinezul, ambele din Timișoara, și Venus București, înainte ca regimul comunist să netezească eterna rivalitate dintre Dinamo și Steaua, adeseori încurcate de frumoase echipe de provincie precum UTA, U Craiova, Petrolul Ploiești sau FC Argeș Pitești.

După Revoluția din 1989, fotbalul românesc a fost dominat de jocurile investitorilor. Au apărut noi pretendente la glorie, precum CFR Cluj, care a adunat trei titluri în ultimii zece ani, în timp ce mica provincie a început să câștige trofee. Era de neimaginat în urmă cu doar câțiva ani că titlul va trece pe la Urziceni, Giurgiu, Ovidiu și chiar și pe la Galați.

Nivelul jocului din Liga 1 a scăzut constant în ultimii ani. Stadioanele sunt mai mult goale. Audiențele TV rămân, însă, bune, în ciuda spectacolului de slabă factură din dreptunghiul verde.

Fotbalul românesc moare pentru că omul care îl urmărea cu atât de multă împătimire moare și el. Echipele din Liga 1, capabile în trecut să producă surprize în competițiile europene, sunt acum vizibil depășite. Infrastructura suferă și ea, cu toate că ultimii ani au mai adus câteva stadioane frumoase, însă FC-urile românești încă nu au făcut progrese în ceea ce privește organizarea profesionistă a activității.

Multe cluburi trec printr-o criză de identitate, fiind refondate din cauza problemelor financiare. Universitatea Craiova și Poli Iași, care deschid de la ora 21:00, la Turnu Severin, prima etapă a sezonului, au fost reînființate în urmă cu doar câțiva ani.

Ediția cu numărul 100 din istoria Ligii 1 va avea la start trei echipe din București, dintre care una va juca la Ploiești (Juventus), două din Ilfov – Chiajna și Voluntari – trei din Ardeal – CFR Cluj, Gaz Metan Mediaș și Sepsi Sfântu Gheorghe -, două din Moldova – Botoșani și Iași -, și câte una din Oltenia (Craiova) și Dobrogea (Viitorul).

Viitorul este deținătoarea titlului, iar Voluntariul tocmai ce a câștigat Supercupa, după ce, la finalul sezonului trecut, reușise să se impună, șocant, în Cupa României.

Politehn