Încătușat și pus la pământ pentru că a proiectat mesajul #Rezist la festivalul luminii

cristian mihai dide rezist
Foto: Captură YouTube Passport Productions / Marilena Puica / Facebook

Cristian Mihai Dide, un tânăr din București care a participat de-a lungul timpului la mai multe proteste îndreptate împotriva guvernelor PSD-ALDE și împotriva primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost încătușat, arestat și dus la secția de poliție deoarece a proiectat mesajul #REZIST pe Muzeul de Artă și pe Monumentul Revoluției din centrul Bucureștiului în timpul festivalului luminii „Spotlight”, organizat de Primăria Capitalei.

Incidentul s-a petrecut în cursul zilei de vineri, 13 aprilie.

Potrivit protestatarilor, Cristian Mihai Dide a fost amendat cu 2.600 de lei pentru proiecția sa.

Cei din Mișcarea Rezist au fost deranjați în special de modul în care Mihai Dide a fost tratat: a fost încătușat cu mâinile la spate, iar apoi a fost dus la Secția 3 de Poliție, „cu cătușe și extremă brutalitate”: „Întrebarea principală aici este: cum este posibil ca cineva să trimită polițiști, cu atâta îndârjire, ca să legitimeze și să amendeze un cetățean care participa la un eveniment al Primăriei, un festival al luminii – cu lumină! (chiar și sub o formă de guerrillă). Din ce motiv, altul decât pentru a cenzura mesajul?”.

„”United we shine, (denumirea oficială a festivalului), exprimă cum nu se poate mai bine ceea ce acest festival face pentru București și pentru locuitorii săi”, scria Gabriela Firea în deschiderea caietului-program, doar atâta timp cât locuitorii stau cuminți și la locul lor – în timp ce, trebuie să adăugam, cetățeni care participă cu propriile mesaje de lumină sunt tratați ca niște criminali periculoși”, au mai spus cei de la #rezist.

cristian mihai dide rezist
Foto: Marilena Puica / Facebook

Acesta a fost cel de-al patrulea an consecutiv în care a fost organizat festivalul luminii Spotlight – Bucharest International Light Festival.

Potrivit organizatorilor, scopul său este de a transforma Capitala într-o expoziție de artă în aer liber a instalațiilor de lumină.

În acest an au fost proiectate peste 25 de instalații de lumină. Pe lângă monumentele și clădirile istorice de pe Calea Victoriei – locația centrală a festivalului, Spotlight a extins în acest an harta evenimentelor cu noi locații iconice din oraș.

Tema ediției “United We Shine” a celebrat 100 de ani de la Marea Unire a României.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.