De ce vrea PSD să mute Ambasada din Israel la Ierusalim

FOTO: cdep.ro
FOTO: cdep.ro

Liderul PSD Liviu Dragnea, aflat într-o continuă luptă de testare a puterilor președintelui Klaus Iohannis, a decis să se ocupe urgent de o problemă ce aparent nu suportă amânare: mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Decizia aparține Guvernului Dăncilă, care s-a pronunțat în acest sens în timpul celei mai recente ședințe a Executivului.

„Noi, practic, ne prefacem de ani de zile, toţi, că avem ambasada la Tel Aviv, dar, de fapt, personalul diplomatic face naveta la Ierusalim. În fapt, activitatea ambasadei României, de exemplu, zilnic, se desfăşoară la Ierusalim, nu în Tel Aviv. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani. Un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo. Are o valoare foarte mare pentru administraţia americană, suntem practic a doua ţară care face acest anunţ”, a spus Liviu Dragnea la Antena 3.

Cehia ar putea fi a treia țară care face un pas similar, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că sunt cel puțin șase state care vor să mute ambasada la Ierusalim, după ce SUA au recunoscut acest oraș drept capitala Israelului.

”Mă bucur să comunic că cel puţin şase state discută serios cu noi despre relocarea ambasadelor la Ierusalim”, a spus Netanyahu, citat de Digi 24, adăugând: ”Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!”

De cealaltă parte, președintele României, Klaus Iohannis, nu vede cu ochi buni acțiunea Guvernului Dăncilă, considerând că decizia finală în acest sens îi aparține:

”Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia”, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Președintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților.

Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României”, concluzionează comunicatul.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.