Încă un fenomen rar la malul mării. Bolovanii au invadat plaja

FOTO: Captură Digi24 TV
FOTO: Captură Digi24 TV

Gerul și viscolul din ultima perioadă au format nisipul fin de pe plajele din Mamaia în bolovani imenși din gheață și nisip. Potrivit Digi24, nici localnicii nu văd prea des acest peisaj.

Oamenii de știință spun că gheața ar putea afecta viețuitoarele din zonă. „Reprezintă o amenințare serioasă asupra păsărilor sălbatice pentru că în ultimele zile cârduri de rațe sălbatice, de gâște, de lebede se deplasează spre zonele de sud pentru că toate lacurile și zonele din Nordul Constanţei sunt acoperite de gheață”, a declarat directorul Institutului de Cercetare Marină „Grigore Antipa”, Simion Nicolaev, pentru reporterii Digi24.

Marea Neagră a mai oferit o imagine rară săptămâna trecută. În porturile din Constanța marea a înghețat aproape de mal. Ultima oară când a fost acoperită de un strat de gheață a fost în urmă cu cinci ani.

Zilele trecute, stratul de gheață măsura câțiva centimetri. În 2012, atunci când marea a înghețat ultima dată oamenii puteau merge până la 100 de metri în larg.

De asemenea, zilele trecute, la -14 grade Celsius, Marea Neagră părea că fierbe. Fenomenul apare din cauza diferențelor de temperatură dintre apa mării și exterior. Specialiștii spun că se numește „ceață de rouă” și se produce foarte rar.

„Săptămâna trecută, joi, temperatura apei era foarte ridicată pentru această perioadă, 3,9 grade, iar astăzi a ajuns la 0,5 grade și acest lucru explică acest fenomen care este firesc și normal, dar totuși rar la litoralul românesc al Mării Negre”, a spus Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare Constanța, pentru jurnaliștii de la Digi 24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.