Încă o schimbare: Donația de 2% va fi valabilă doi ani

Donația de 2 la sută din impozitul pe venit va fi valabilă doi ani. Foto: Pixabay

Redistribuirea a 2% din impozitul pe venit a persoanelor fizice către o entitate non-profit va fi valabilă doi ani consecutivi, a decis astăzi Guvernul, după ce a adoptat o Ordonanță de Urgență.

Donarea celor două procente din impozitul pe venit stârnise mari controverse la începutul ”Revoluției Fiscale”, când guvernul PSD-ALDE anunțase măsuri care ar fi complicat procesul.

”Contribuabilii care obţin venituri din salarii sau asimilate acestora pot opta pentru calcularea, reţinerea şi plata, lunară, de către angajator/plătitor a cotei de 2% din valoarea impozitului datorat, pentru susţinerea entităţilor nonprofit, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private conform legii. Opţiunea se exprimă în scris şi rămâne valabilă pentru o perioadă de cel mult 2 ani fiscali consecutiv”, se precizează într-un document emis de Ministerul Finanțelor Publice.

Măsura face parte din Ordonanța de Urgență referitoare la Declarația Unică, adoptată astăzi de Executivul păstorit de premierul Viorica Dăncilă.

Ministerul Finanțelor Publice dorește, astfel, să ofere posibilitatea organizațiilor nonguvernamentale să poată avea acces în cursul anului la sumele distribuite de contribuabili.

”Vechea reglementare permitea distribuirea doar în anul următor celui de realizare a veniturilor. Totodată, măsura vine în întâmpinarea contribuabililor care optează să distribuie aceste sume, prin simplificarea procedurii de distribuire a cotei de 2%”, se mai precizează în document.

Nu este unica măsură luată azi de Guvern, care a reglementat azi declarația unică ce trebuie depusă de românii ce obțin venituri din surse independente.

Puteți citi mai multe despre cele mai recente decizii fiscale, mai jos:

Ești plătit pe drepturi de autor? Cele două lucruri esențiale decise azi de Guvern

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.