Încă o problemă cu baremul la Evaluarea Națională. Straniul caz al cuvântului ”luminos”

Baremul la Limba și literatura română lasă loc de interpretări (Foto: David Feltkamp / Flickr)
Baremul la Limba și literatura română lasă loc de interpretări (Foto: David Feltkamp / Flickr)

Subiectul de la proba scrisă la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională, care le cerea elevilor să explice modul de formare a unui cuvânt prin derivare, a dat naștere unor noi discuții aprinse.

Astfel, cu toate că ar fi trebuit să fie o întrebare cu soluții clare, se pare că una dintre soluții nu a fost inclusă în baremul Evaluării Naționale 2017. Este vorba de termenul ”luminos”, care nu mai este inclus în barem ca parte din familia lexicală a cuvântului ”lumină”.

”Luminos” era prins în baremul Evaluării Naționale din 2010, la un subiect similar. Elevii și părinții sunt neliniștiți din cauza acestei ambiguități.

Centrul de Evaluarea și Examinare a încercat să calmeze spiritele, anunțând că ”baremul nu prezintă soluții exhaustive, ci soluții cu titlu de exemplu”, scrie Hotnews. Mai mult, organizația a precizat că ”se punctează oricare alte formulări/modalități de rezolvare corectă a cerințelor”.

”Orice răspuns corect poate fi punctat”, a mai precizat directorul instituției, Marian Suta.

Cazul apare la scurt timp după o altă încurcătură semnalată în baremul examenului de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2017, despre care puteți citi, pe larg, aici.

https://greatnews.ro/barem-romana-evaluarea-nationala-2017/