Încă o problemă cu baremul la Evaluarea Națională. Straniul caz al cuvântului ”luminos”

Baremul la Limba și literatura română lasă loc de interpretări (Foto: David Feltkamp / Flickr)
Baremul la Limba și literatura română lasă loc de interpretări (Foto: David Feltkamp / Flickr)

Subiectul de la proba scrisă la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională, care le cerea elevilor să explice modul de formare a unui cuvânt prin derivare, a dat naștere unor noi discuții aprinse.

Astfel, cu toate că ar fi trebuit să fie o întrebare cu soluții clare, se pare că una dintre soluții nu a fost inclusă în baremul Evaluării Naționale 2017. Este vorba de termenul ”luminos”, care nu mai este inclus în barem ca parte din familia lexicală a cuvântului ”lumină”.

”Luminos” era prins în baremul Evaluării Naționale din 2010, la un subiect similar. Elevii și părinții sunt neliniștiți din cauza acestei ambiguități.

Centrul de Evaluarea și Examinare a încercat să calmeze spiritele, anunțând că ”baremul nu prezintă soluții exhaustive, ci soluții cu titlu de exemplu”, scrie Hotnews. Mai mult, organizația a precizat că ”se punctează oricare alte formulări/modalități de rezolvare corectă a cerințelor”.

”Orice răspuns corect poate fi punctat”, a mai precizat directorul instituției, Marian Suta.

Cazul apare la scurt timp după o altă încurcătură semnalată în baremul examenului de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2017, despre care puteți citi, pe larg, aici.

Barem Română Evaluarea Națională 2017. Cum se rezolvau corect subiectele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.