Încă o deltă între blocuri. Păsări și animale sălbatice și-au făcut casă aici

Parcul Sticlăriei din București FOTO: Nicu Buculei
Parcul Sticlăriei din București FOTO: Nicu Buculei

FOTOGRAFII: Nicu Buculei/photoblog.nicubunu.ro

La începutul acestei luni a intrat în atenția publică un loc aproape sălbăticit în totalitate, deși se află la doar câțiva kilometri de centrul Bucureștiului.

Este vorba despre Parcul Sticlăriei din Sectorul 2, care a devenit habitat pentru numeroase specii de păsări și animale mici. Se vorbește tot mai insistent de o a doua deltă a Capitalei, după cea din Văcărești. Aici, în urmă cu patru decenii, comuniștii au construit alei în jurul ochiurilor de apă.

Au fost montate chiar și felinare și bănci. Era gândit ca un loc de relaxare pentru muncitorii de la fabrica de sticlă din Pantelimon. De aceea a și fost botezat Parcul Sticlăriei.

După Revoluția din 1989, terenul a fost revendicat. Primarii l-au abandonat, iar oamenii din jur s-au luat la întrecere cu natura aruncând munți de gunoaie.

Judecătorii au decis să dea parcul în administrarea primăriei. Șefii ADP Sector 2 au spus, pentru Digi24, că într-o săptămână au scos în jur de 200 de mașini de gunoi și ar mai fi nevoie de încă atâtea pentru a curăța locul.

Una dintre intențiile primăriei este ca în acest loc doar să se igienizezi și să nu se intervină prea mult, pentru a fi transformat într-un parc ecologic.

În urmă cu aproximativ o săptămână, reprezentanții primăriei au fost acuzați că au tăiat mai mulți copaci din Parcul Sticlăriei fără să aibă toate avizele de la instituțiile care se ocupă de mediu. Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a declarat că locul avea nevoie de igienizare, iar ADP sector 2 nu a tăiat arbori sănătoși, ci doar arbori căzuți și vegetație spontană, pentru a putea amenaja câteva alei cu pietriș și a ilumina parcul.

Autoritățile locale și-au propus să acceseze fonduri europene pentru a ecologiza în totalitate parcul. În total, ar dori să obțină de la Uniunea Europeană pentru acest proiect în jur de 3 milioane de euro.

Arhitectul Răzvan Lăcraru a propus o variantă de modernizare a parcului. Și-a postat proiectul la începutul lunii trecute pe Youtube. Iată care este viziunea sa asupra Parcului Sticlăriei, care diferă de planurile primăriei:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.