În USR se pregătește apropierea de Dacian Cioloș. Ce spun oamenii fostului premier

FOTO: Pagina personală de Facebook a lui Dacian Cioloș
FOTO: Pagina personală de Facebook a lui Dacian Cioloș

Peste jumătate dintre membrii USR, respectiv 52,7%, au votat pentru poziționarea partidului față de inițiativa de modificare a Constituției pentru redefinirea familiei.

Din totalul de 1.829 de membri USR au votat 1.453, iar 864 au cerut poziționarea împotriva redefinirii familiei în Constituție.

Cristian Ghinea, lider al Platformei liberale din USR, afirmă, într-o postare pe Facebook, că „prin rezultatul referendumului intern, membrii USR au pus interesele de modernizare ale societăţii româneşti şi ale propriilor alegători deasupra unor ipotetice calcule electorale lipsite de curaj şi a şantajului emoţional”.

El critică atitudinea lui Nicuşor Dan, despre care afirmă că „s-a pus pe sine deasupra partidului” şi cheamă la dialog platformele, grupurile şi membrii USR pentru a decide paşii de urmat.

Reacția lui Nicușor Dan

Președintele demisionar al USR, Nicușor Dan, a spus că nu va reveni în partid și, cel mai probabil, va rămâne parlamentar independent, afiliat grupului USR. „Dacă la un moment dat partidul reconsideră și spune că pe această chestiune nu are o poziție unitară, atunci da, revin în partid. În acest moment sunt în afara USR.

Nu ma întorc într-un partid care se poziționează altfel decât am vorbit în campania electorală (…) Mă voi întoarce în USR atunci când convingerile mele sunt aceleași cu ale partidului. Eventual această decizie poate să fie luată la un Congres. Nu știu dacă Congresul poate întoarce o decizie de partid, este o decizie internă a conducerii USR, eu nu mai sunt membru USR.

Rămân în Parlamentul României și evident că voi colabora cu oricine, probabil că voi colabora ca parlamentar afiliat”, a declarat Nicușor Dan.

Referendum și pentru apropierea de Cioloș

În USR se mai pregătește un referendum. La începutul lunii octombrie, membrii partidului vor decide dacă doresc să existe o colaborare între USR și Platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloș.

Potrivit Hotnews.ro, Vasile Deac, președintele filialei USR Mehedinți, este cel care a inițiat acest referendum intern și a strâns semnături pentru organizarea lui. La rândul său, Alin Cristian Mituță, fostul director de cabinet al lui Dacian Cioloș în timpul mandatului de premier și membru fondator al Platformei Romania 100, scrie marți, pe pagina sa de Facebook, că acest referendum intern este „o inițiativă exclusivă a USR care nu a fost discutată sau agreată cu RO100”.

„La acest moment, prioritatea România 100 este de a construi alături de comunitatea celor 35.000 de susținători și peste 8.000 de membri activi soluții concrete pentru modernizarea României, așa cum am anunțat și ne-am asumat. Din acest motiv, pe agenda Platformei România 100 nu există niciun fel de fuziune.

Rămânem deschiși colaborării constructive cu organizații sau partide pentru proiecte care sunt în acord cu obiectivele Platformei România 100, așa cum de altfel este cazul Comisiei de Tăiat Hârtii #2, un proiect concret în care RO100 colaborează cu USR pentru a continua procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloș”, a scris Alin Cristian Mituță pe Facebook. Acesta adaugă și că „Dacian Cioloș nu are de gând să preia niciun partid”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.