În timp ce bucureștenii vor merge cu autobuze turcești, într-un oraș din vestul țării se trece la modele electrice

30 de autobuze electrice vor circula pe străzile din Cluj Napoca. Foto: Solarisbus.com

În timp ce Gabriela Firea, edilul-șef al Capitalei, se mândrește cu achiziția de autobuze turcești, fabricate de Otokar, într-un oraș din vestul țării vor ajunge, în curând, vehicule electrice de transport în comun.

Primăria Cluj-Napoca a organizat deja o licitaţie pentru 30 de autobuze electrice şi a semnat în vara anului trecut un acord-cadru cu firma Solaris, care va livra în luna aprilie primele 11 vehicule, scrie Adevărul.

Pentru achiziționarea primelor autobuze electrice din istoria Clujului sunt folosiți bani care provin de la Guvernul Elveției. Pentru următorul lot de autobuze Solaris vor fi folosite fonduri europene.

Un autobuz electric costă aproximativ o jumătate de milion de euro, fără TVA.

”Am decis să luăm mai multe autobuze electrice pe fonduri europene. Iniţial a fost vorba să luăm într-o primă fază 11, apoi încă 19, dar până la urmă am decis să mai luăm încă 30”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Mai multe orașe din România și-au anunțat intenția de a achiziționa autobuze electrice, care nu poluează și sunt silențioase, însă, până în acest moment, doar Cluj-Napoca a făcut ceva în acest sens.

Ardelenii au mai cumpărat și 15 autobuze diesel Mercedes articulate, lungi de 18 metri, și are o licitație deschisă pentru alte 60 de autobuze diesel clasice, de 12 metri.

Clujenii vor avea și 22 de tramvaie noi, pentru care ar urma să se plătească aproximativ 227 de milioane de lei, dar şi pentru 50 de troleibuze articulate, care vor costa aproximativ 116 milioane de lei, banii provenind din fonduri europene.

Bucureștiul, în schimb, va cheltui peste 460 de milioane de lei pentru 400 de autobuze Otokar în următorii patru ani. Capitala României se află pe lista neagră a Uniunii Europene din cauza poluării.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.