În România ar putea fi interzise mașinile cu volan pe dreapta

FOTO: AutoPhotography/Pixabay.com
FOTO: AutoPhotography/Pixabay.com

Doi deputați PSD au propus în Parlament un proiect de lege prin care mașinile care au volan pe dreapta să fie interzise, pentru că ar fi periculoase în trafic din cauza faptului că nu le oferă șoferilor o bună vizibilitate.

Propunerea le aparține deputaților Gabriel Petrea și Beatrice Tudor. Parlamentarii care au depus legea spun că au solicitat o serie de date de la Ministerul Transporturilor pentru a afla exact numărul de mașini cu volan pe dreapta care circulă pe șoselele din România.

De asemenea, au cerut și o poziție oficială de la Registrul Auto Român cu privire la convertirea instalației auto de pe partea dreaptă pe partea stângă și cât este de sigură această operațiune.

Anul trecut, într-o declarație pentru jurnaliștii de la Capital, directorul Registrului Auto Român, George Dincă, spunea că interzicerea mașinilor cu volan pe dreaptă ar putea deveni posibilă abia după ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În luna aprilie a acestui an, președintele Biroului Asigurărilor Auto din România (BAAR), Mădălin Roșu, declara pentru Capital că o soluție pentru a scăpa repede de mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi implementarea regulilor aplicate în Germania.

„Problema nu se pune neapărat în sensul interzicerii. Dar un set de reglementări mult mai stricte ar fi foarte util. Nici în Germania nu te resping, însă ca să obţii certificatele de conformitate este un chin. Trebuie să faci faci o mulţime de modificări. Oglinzile trebuie schimbate, farurile trebuie schimbate plus altele.

Să nu uităm că, orice ar fi, riscurile sunt majore. Când conduc cu volan pe dreapta, nu am vizibilitate în depăşire. E un lucru cât se poate de banal”, a declarat directorul BAAR, pentru Capital.

FOTO: AutoPhotography/Pixabay.com