Împărțire la o primărie: 1 milion la spital, 10 milioane la Catedrala Neamului

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1
Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a cerut să fie introdus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care se decide acordarea a 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului din bugetul primăriei.

Decizia primarului vine după ce, în urmă cu câteva zile, a declarat că nu ar fi corect ca secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși să reconstruiască din banii locuitorilor Sectorului 1, pentru că e „un spital național, pentru totă România”.

„Nu ar fi corect, asta e părerea mea, să construim de la zero un spital național. Noi putem construi spitale care sunt ale primariei. Avem centrul Caraiman. Putem construi, dar e un spital național și ar trebui ca Ministerul Sănătății să se implice. E adevărat că putem să sprijinim, dar față de locuitorii Sectorului 1 eu trebui să dau socoteală”, a declarat primarul Dan Tudorache, în urmă cu câteva zile.

Spitalul de Arși este cel în care un medic a filmat un pacient care avea larve pe o rană deschisă.

În ceea ce privește proiectul de alocare a fondurilor pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit jurnaliștilor de la Hotnews.ro, în expunerea de motive semnată de Dan Tudorache se precizează că „prin art. 3 alin.(3) din Ordonanța Guvernului României nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România, cu modificările și completările ulterioare, se prevede că de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii, necesare pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lăcașurilor de cult și pentru conservarea și întreținerea bunurilor aparținând cultelor și care fac parte din patrimoniul cultural național mobil, precum și pentru activitățile de asistență socială susținute de acestea.”

De asemenea, în aceeași expunere de motive, semnată de primarul Dan Tudorache se mai arată:

„Nu trebuie neglijată nici contribuția pe care lăcașurile de cult o au asupra aspectului cultural și social. În decembrie 2010 Patriarhia Română a început edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, numită în prezent Catedrala Națională, și a reusit ca, în aceasta perioadă de 5 ani și jumătate, să execute corpul principal al bisericii pe o înălțime de 58 m.

Cadrul legal pentru edificarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului este reprezentat de prevederile legale speciale pentru acest monument național: Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr.19/2005 privind realizarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, aprobata prin Legea nr.261/ 2005 și completata prin Legea nr. 376/2007.

Menționăm că sprijinul financiar se va acorda din bugetul Consiliului Local al Sectorului 1, iar verificarea deconturilor justificative ale lucrărilor de execuție se va face de către Direcția Investiții și Direcția Management Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1 al Municipiului București, potrivit competențelor.”

Opoziția cere dezbatere publică

Clotilde Armand, consilier local în Sectorul 1, a declarat că Uniunea Salvația Bucureștiul (USB) s-a opus propunerii primarului Dan Tudorache de a aloca zece milioane de lei de la bugetul Sectorului 1 pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, fără o dezbatere publică prealabilă. În schimb, USB a propus ca la ședința Consiliului de joi să fie alocată o sumă de două milioane de lei pentru acest proiect, urmând ca pentru restul sumei să se organizeze o dezbatere.

„Nu ni s-a părut corect și am dezbătut acest lucru. Am aflat ieri de această alocare, care nici nu a trecut de Comisia de Buget. Astăzi a fost suspusă votului. Noi am explicat că înțelegem că este vorba despre un proiect de țară pe care mulți creștini-ortodocsi și-l doresc, dezbaterea este că este o sumă foarte importantă și că nu se poate aloca într-o zi fără dezbatere. Am insistat pe dezbatere publică și am propus un compromis. Astăzi să votăm două milioane de lei și pentru restul de bani să fie o dezbatere publică.

Prima, adevărată din Sectorul 1. Propunerea noastră, pe care am insistat să fie votată, numai consilierii USB au votat pentru, și blocul PSD-PNL a votat contra. Când PSD a cerut ca propunerea lor, care era un punct adițional pe ordinea de zi, nu a fost un consens. PSD a dat 11 voturi, PNL a votat împotrivă și USB s-a abținut pentru că nu a fost această dezbatere. Propunerea nu a trecut. Pentru orice, mai ales când vine vorba de o sumă de bani atât de importantă, menținem ideea de dezbatere publică”, a subliniat Clotilde Armand pe Facebook.

giphy

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.