Impact nimicitor. Crater uriaș, format prin ciocnirea Pământului cu o cometă

crater de impact
Cometă. Foto: Soerfm via Wikimedia Commons

O echipă de oameni de știință din Canada a descoperit cum s-a format al doilea cel mai mare crater de impact de pe Pământ. Potrivit publicației „Scientific American”, o cometă este cea care a dat naștere uriașului crater din Bazinul Sudbury din Ontario, Canada, acum 1,8 miliarde de ani.

Noul studiu, publicat în luna noiembrie în jurnalul „Terra Nova”, sugerează că Bazinul Sudbury, al doilea cel mai mare crater de impact din lume, a fost format de coliziunea Pământului cu o cometă.

Bazinul Sudbury este un crater eliptic care măsoară aproximativ 60 pe 30 de km, aflat la marginea orașului Sudbury din provincia Ontario. Cercetătorii s-au întrebat cum anume s-a format gaura uriașă încă din 1880, când minerii au descoperit acolo depozite bogate în cupru, nichel, paladiu și alte metale valoroase, a declarat Joseph Petrus, unul dintre autorii noului studiu, doctorand în științele Pământului la Universitatea Laurentiană din Sudbury.

Datorită unor trăsături specifice, oamenii de știință știau că bazinul este un crater uriaș. Prin anii ’60-’70, geologii au datat rocile din crater și au stabilit că impactul a avut loc cu aproximativ 1,6 – 1,9 miliarde de ani în urmă. O datare mai recentă, bazată pe vârsta zirconiului cristalizat la impact, a estimat că ciocnirea s-a produs acum 1,895 miliarde de ani, potrivit unui articol publicat în 2008 în jurnalul „Geology” („Geologie”).

Însă în ciuda numeroaselor articole publicate pe acest subiect și a datării tot mai precise, nimeni nu știa ce tip de impact formase craterul.

crater de impact
Bazinul Sudbury, Ontario, Canada. Foto: NASA via Wikimedia Commons

Pentru a răspunde la această întrebare, Petrus și colegii săi au analizat chimia rocilor din crater. Deoarece Pământul atrage elemente precum iridiul sau aurul spre centrul său, crusta planetei conține o concentrație relativ scăzută de astfel de metale. În schimb, ele sunt mai întâlnite în corpurile din spațiul cosmic, iar asteroizii conțin mai multe astfel de elemente decât cometele. Cometele sunt un amestec de gheață, gaz și praf rămase de la formarea Sistemul Solar acum 4,6 miliarde de ani, în timp ce asteroizii sunt roci care orbitează în jurul Soarelui, dar care sunt prea mici pentru a fi considerate planete.

După ce au studiat concentrația și distribuția anumitor elemente chimice în rocile din zona de impact și au analizat dimensiunile zonei unde roca s-a topit în urma coliziunii, Petrus și colegii săi au identificat tipul de impact care a format craterul. Echipa a ajuns la concluzia că a fost creat de o cometă care avea în componență și bucăți de rocă. În urma coliziunii, fragmentele de rocă au ajuns până în Minnesota (SUA) de astăzi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.