„Îmbrățișează un maghiar și fă-ți poză!”. Românii și ungurii, invitați să fie prieteni, nu dușmani

imbratiseaza un maghiar
Prietenie. Cristian Nistor și Fehér Tamás-Lénárd. Foto: Pagina de Facebook "Îmbrățișează un maghiar" / Fehér Tamás-Lénárd

Pe 10 martie 2015, românii și maghiarii din România au fost provocați să dea un exemplu pozitiv tuturor etniilor care locuiesc în țară, fiind invitați să se îmbrățișeze și să-și facă o poză pentru a arăta că, indiferent de naționalitate, oamenii pot să aibă relații exemplare, relatează publicația debanat.ro.

Evenimentul a fost inițiat pe Facebook de Edwin Sebastian Marc, un tânăr de 21 de ani din Timișoara. Sub sloganul „Îmbrățișează un maghiar! / Ölelj meg egy románt”, românii și maghiarii sunt invitați să se ia în brațe și să-și facă o poză pentru a demonstra că neînțelegerile dintre etnii nu-și au rostul.

În trecut, tânărul Edwin Sebastian Marc a inițiat protestele din noiembrie 2014 din Timișoara, de dinaintea alegerilor prezidențiale.

„Se apropie luna martie. Cunoaștem cu toții circul: maghiarii ies la miting, bineînțeles că se întâmplă cumva, undeva să se găsească un naționalist maghiar să spună ceva ne-la locul lui, se nasc conflicte, discuții și breiching-niuz-uri pe la televiziuni, apoi urmează contra-marșurile naționaliștilor români cu cunoscutele insulte și urlete, care la rândul lor generează resentimente în rândul comunității maghiare, continuând acest caroussel al urii. De douăzeci de ani România se dă în spectacol pe această temă, în loc să se promoveze munca în echipă și armonia interetnică. De 10 martie, vrem să dăm un exemplu de normalitate. Rugăm cât mai mulți Români să își facă poze îmbrățișând Maghiari, și vice-versa. Se poate și altfel. Împreună”, a scris Marc pe rețeaua de socializare.

„Oamenii simpli sunt la fel: vor să trăiască în pace”

Peste 2.800 de utilizatori ai rețelei Facebook au acceptat provocarea, postând pe Facebook poze în care îmbrățișează un maghiar sau un român.

imbratiseaza un maghiar
Mirela Stanciu și Oana Kovacs. Foto: Jurcă Alin Cristian via Pagina de Facebook „Îmbrățișează un maghiar”
imbratiseaza un maghiar
Ami Burulea a făcut cercei în culorile de pe steagurile României și Ungariei. Foto: Ami Burulea via Pagina de Facebook „Îmbrățișează un maghiar”

Pagina evenimentului a strâns sute de comentarii care laudă inițiativa tânărului din Timișoara sau, din contră, o critică.

„O inițiativă lăudabilă, felicitări. Am cunoscut maghiari mai români decat românii. Tot circul e făcut de extremiști de ambele părți și de politicienii de ambele părți… pentru toți contează ciolanul.Se pare că în politică cine urlă mai tare ia mai mult. În rest oamenii simpli sunt la fel: vor să trăiască în pace și să se descurce de pe o zi pe alta”, a comentat Erwin Dumitrache.

În schimb, Haiduk de Jiu a avut altă părere: „Dacă vreau să-l îmbrățișez pe penalul ăla de Marko Attila care a fugit precum strămoșii lui migratori la tac-su Orban în Buda Pesta oare o veni? ***** ăla de steag folosit mai sus este un steag al unei republici centr-africane. Nu știu pt ce l-ai folosit. Dacă tot vrei o îmbrățișare de grup atunci să spunem: Trăiască patria mama Dacia împreună cu toți dacii liberi!”.

imbratiseaza un maghiar
Foto: Pagina de Facebook „Îmbrățișează un maghiar”
imbratiseaza un maghiar
Foto: Sebastian Marc / Pagina de Facebook „Îmbrățișează un maghiar”

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Autonomia Ardealului, cerută de un student din Cluj într-o petiție către Iohannis
Patru ani de „vacanță”. Călătorii de meserie care vizitează toată România
Afacere din pasiune. A renunţat la funcţia de manager ca să vândă discuri de vinil
Doi tineri au plecat în aventura vieții lor, într-o căsuță pe roți