Imagini rare cu cel mai singuratic animal din România filmat în sălbăticie

Sursa foto: Captura video din filmuletul postat de Romsilva

Râsul, unul dintre cele mai ascunse animale sălbatice din România, care poate fi văzut extrem de rar în pădurile din țară, a fost filmat cu ajutorul unei camere de monitorizare în Parcul Național Semenic Cheile Carașului.

Filmulețul a fost publicat pe Facebook de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și a strâns deja peste 100.000 de vizualizări în numai două zile.

Camerele de monitorizare au fost instalate de reprezentanții Parcului Național Semenic.

„Râsul este unul dintre cele mai discrete animale, fiind rar văzut de oameni”, arată specialiștii Romsilva.

Râșii au mărimea asemănătoare cu cea a câinelui. Au între 70 și 150 cm lungime, iar în vârful urechilor sunt smocurile de peri negri, detaliu care deosebește lincșii de alte feline. Au o greutate de aproximativ 30 de kg și trăiesc în jur de 20 ani.

Râșii sunt activi noaptea, iar prada lor tipică constă în șoareci, iepuri, cerbi, păsări. La nevoie, râsul este necrofag, deși în mod obișnuit îngroapă prada pe care nu a putut-o mânca, conform Wikipedia.org. Lincșii se mișcă repede și fără zgomot, ceea ce le permite să atace prada pe neașteptate. Pot și sări la o distanță de 4-6 metri în orice direcție.

Potrivit estimărilor, în România trăiesc între 1.200 și 1.500 de râși.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.