Imagini la TV cu cadavrul unui pasager din zborul Air Asia. Rudele au leșinat

avion prăbușit
Rudele victimelor au fost foarte afectate de imaginile difuzate. Foto: Captură YouTube

Rudele celor aflați la bordul aeronavei AirAsia care s-a prăbușit în largul coastelor Indoneziei la sfârșitul săptămânii trecute au avut parte de un șoc după ce televiziunile locale au difuzat în direct imagini cu trupul neînsuflețit al unui pasager plutind în apă, relatează „Washington Post”. Unele persoane au leșinat și au avut nevoie de medici.

Rudele victimelor se aflau într-o cameră la Aeroportul Internațional Juanda, aflat la 400 de km de capitala Jakarta. Familiile celor 162 de persoane aflate la bordul zborului AirAsia 8501 se adunaseră aici în ultimele zile, în speranța că vor afla vești bune despre cei dragi.

În cursul zilei de ieri, rudele așteptau într-o cameră în care erau instalate 6 ecrane TV mari, iar la televizor erau difuzate imagini din timpul operațiunii de căutare a avionului.

La un moment dat, familiile au văzut cum un membru al echipei de căutare îmbrăcat în portocaliu cobora din elicopter. Imaginile erau filmate de o echipă a televiziunii locale indoneziene tvOne și erau preluate și de alte posturi TV.

Nu a existat nicio avertizare referitoare la ce urma: televiziunile au difuzat în direct imagini cu un cadavru care plutea în apă. Trupul neînsuflețit era parțial dezbrăcat, fiind acoperit doar de lenjerie intimă.

„Nu arătați o imagine cu un cadavru. E o nebunie”

Multe dintre rudele victimelor au izbucnit în plâns când au văzut imaginile, iar unele au leșinat. Agenția de presă AFP a relatat că un bărbat s-a prăbușit, iar o televiziune locală a transmis imagini cu un bărbat în timp ce era transportat rapid pe o targă.

„Familiile au devenit isterice”, a povestit Munif, un bărbat în vârstă de 50 de ani al cărui frate se afla la bordul avionului. „Deoarece toată lumea se jeluia și urla, nu am mai suportat și am decis să părăsesc camera”, a mai spus el.

„Vă rugăm să nu arătați o imagine cu un cadavru. E o nebunie”, a strigat o reprezentantă a companiei AirAsia la jurnaliștii adunați la aeroport.

Postul TV Channel News Asia și-a cerut scuze pentru că a arătat imaginile. Difuzarea acestora a fost extrem de criticată în mediul online.

Conducerea companiei AirAsia a confirmat că resturile localizate în apă aparțin într-adevăr zborului 8501, care a dispărut duminică după ce pilotul a cerut turnului de control să urce la o altitudine mai mare, într-o încercare de a evita o furtună.

Recomandările editorilor GreatNews:

„Milionarul fără chip” al României trăieşte în anexa unui hotel de 2 stele
SUA ar putea staţiona tancuri și vehicule blindate în România
20.000 de cadouri pentru copiii români, trimise din Germania

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.