Imagini extrem de rare cu animale din sălbăticie, surprinse de o cameră de filmat | VIDEO

animale din sălbăticie
Întâlnirea dintre un râs și un lup. Sursa: WWF/Zenek Wojtas

Întâlnirea dintre un lup și un râs, ambele specii amenințate cu dispariția, a fost surprinsă în imagini video extrem de rare, informează WWF-România într-un comunicat de presă remis GreatNews. Întâlnirea a avut loc într-o pădure din Munții Carpați din Polonia.

Clipul video a fost făcut public astăzi, în premieră, de organizația de mediu WWF, la nivel european. Imaginile dovedesc că ambele specii, deși vulnerabile, dau semne de îmbunătățire din punctul de vedere al statutului de conservare, datorită protecției legale date de Directivele Natura 2000.

Râsul eurasiatic și lupul comun aproape dispăruseră din unele zone din Europa, motiv pentru care au fost puse sub protecție prin Directivele Natura 2000, care formează legislația de conservare a naturii în Uniunea Europeană. După estimările WWF, în Polonia mai există în prezent aproximativ 1.000 de exemplare de lup și doar 200 de exemplare de râs.

“Observarea râșilor și a lupilor în habitatul lor natural este extrem de dificilă și rară”, a declarat biologul și videograful Zenon Wojtas, care a înregistrat imaginile din pădurile Munților Carpați de pe teritoriul Poloniei.

„De obicei petrec luni în șir, în condiții de îngheț, pentru a vedea animalele sălbatice. Această întâlnire este unică și ne dă un indiciu asupra relațiilor de armonie care există în natură, unde prădătorii pot conviețui în același areal fără să se rănească. Pe măsură ce lupul se apropie de femela de râs, aceasta ia o poziție defensivă, ca orice mamă. Nu a existat nicio luptă, lupul își manifesta doar un comportament social”, a continuat el.

Lupul și râsul, în România

În România, estimările oficiale arată că sunt între 1.200 – 1.500 indivizi de râs și 2.300 – 2.700 de lup. Principalele amenințări la adresa speciilor sunt reprezentate de braconaj, degradarea, reducerea și fragmentarea habitatelor din pricina extinderii infrastructurilor și a despăduririlor, conflictele cu crescătorii de animale și gestionarii fondurilor de vânătoare.

WWF monitorizează populațiile de lupi din Maramureș și până în Carpații de Sud-Vest inclusiv, prin utilizarea de camere cu infraroșu și senzori de mișcare, monitorizare bioacustică, „snow-tracking” (identificarea urmelor lăsate în zăpadă), și prin identificarea altor indicii de prezență (excremente, carcase ale speciilor-pradă).

Dacă vă uitați cu atenție la imagini, pe finalul filmului veți vedea și un al doilea râs, în stânga. Sursa imaginilor: WWF/Zenek Wojtas

Pe viitor, WWF dorește extinderea, la nivel regional, a activităților de monitorizare și a intensității acestora, promovarea unui management responsabil la nivel populațional (prin îmbunătățirea colaborării între specialiștii și instituțiile cu responsabilități legate de managementul lupilor din țările carpatice), reducerea fragmentării habitatelor, activități demonstrative privind prevenirea conflictelor om-lup, informare și conștientizare cu privire la rolul și importanța carnivorelor mari.

Eforturile organizației se extind și asupra legislației care are rolul de a asigura un viitor pentru aceste specii. WWF a demarat anul trecut, alături de alte 3 mari ONG-uri din Europa, o campanie de susținere a Directivelor Natura 2000, valabile în toate țările membre UE, pentru ca acestea să ofere în continuare protecția necesară speciilor ca lupul și râsul și celor peste 27.000 de arii naturale importante din Europa.

WWF solicită factorilor de decizie de la nivel european ca Directivele să fie păstrate în forma actuală, dar să fie implementate în mod coerent și corect în toate statele membre.
Campania „Alertă pentru natură” este organizată în contextul actualei revizuiri (și posibile slăbiri) a Directivelor de către Comisia Europeană, iar vara trecută a generat cea mai mare consultare publică ce a avut vreodată loc în UE. La apelul WWF și al celorlalte 3 organizații, peste 520.000 de europeni s-au pronunțat pentru păstrarea Directivelor Natura 2000.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prietenul din oraș al căprioarei care a văzut pădurea doar pe telefon
TOP 10. Cele mai frumoase acoperișuri verzi din lume | FOTO
Tinerii care au cumpărat un castel în România cu banii pentru apartament

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.