Imaginea zilei. Un troleu a rămas „fără benzină”

FOTO: Mihai Epure/Facebook
FOTO: Mihai Epure/Facebook

O imagine în care apar mai mulți călători care împing un troleu pe o șosea din cartierul bucureștean Drumul Taberei a devenit virală pe internet. „În Drumul Taberei noi ducem troleul la destinație, nu ca pămpălăii din celelalte cartiere”, scrie Mihai Epure, pe Faebook.

Sistemul de transport public din Capitlă este unul deficitar. Infrastructura este învechită, vehiculele sunt depășite din punct de vedere logistic și nu se acordă prioritate mijloacelor de transport în comun, se concluzionează în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru regiunea București – Ilfov, prezentat în urmă cu peste doi ani.

Între timp, Primăria Capitalei a cumpărat 400 de autobuze Euro 6 care vor fi livrate de compania turcă Otokar Otomotiv. Primele 100 ar urma să ajungă până la sfârșitul acestui an, iar restul până la sfârșitul lui 2019.

Valoarea toală a contractului este 100 de milioane de euro.

„Cred că este un preţ corect, mai ales având în vedere că ne-am dorit ca aceste autobuze să fie fiabile, să fie realizate de o companie care aduce o garanţie pentru calitatea acestor produse, astfel încât nu ne-am mărginit la a alege, aşa cum s-a întâmplat, din nefericire, la alte achiziţii, chiar şi la Primăria Capitalei, preţul cel mai mic, ci dimpotrivă, ne-am gândit ca preţul corect să fie 50% pondere calitatea tehnică şi 50% preţul acestor autobuze. Avem trei game, trei lungimi ale autobuzelor, în funcţie de traseul pe care îl vor desfăşura aceastea”, a mai spus Firea.

Ea a adăugat că toate cele 400 de autobuze sunt net superioare celor existente acum în trafic, fiind dotate cu aer condiţionat, cu ticketing electronic, iar călătorii vor avea posibilitatea de a urca şi de a coborî rapid. De asemenea, fiecare şofer va avea GPS.

Firea a mai spus că „în foarte scurt timp” vor fi la Bucureşti şi 100 de autobuze electrice noi, 100 de tramvaie, 100 de autobuze pe gaz natural comprimat şi 100 de troleibuze.

FOTO: Mihai Epure/Facebook

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.