Idei de afaceri. Un tânăr crește găini ca la țară

FOTO: rmpelicano/Pixabay.com
FOTO: rmpelicano/Pixabay.com

Un tânăr absolvent de Ştiinţe Politice a înființat, împreună cu prietena lui, o fermă de găini crescute în aer liber, în județul Neamț, cu o investiție inițială de 35.000 de euro.

„Dorinţa de a înfiinţa o fermă era de mult în sufletul meu, încă de prin liceu îmi doream să fac o fermă de struţi – idee care stârnea amuzament în rândul prietenilor mei pe atunci. Am crescut înconjurat de animalele din gospodăria bunicilor şi mi se părea firească ideea unei ferme. Şi prietena mea a copilărit la fermă, având ambii părinţi ingineri agronomi, a povestit Constantin Botezatu, tânărul în vârstă de 33 de ani, citat de agroazi.ro.

Perioada premergătoare înfiinţării fermei a fost una în care cei doi tineri s-au documentat şi au căutat specialişti care să-i ajute în startul lor. Unul dintre ei a fost dr. Ing. Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din Judeţul Iaşi, care mai proiectase o astfel de fermă.

Ulterior, pentru construirea primelor adăposturi pentru păsări au început cu o magazie veche.

„Ne-am folosit de o mică parte dintr-o magazie veche de utilaje pe care am transformat-o în adăpost pentrut găini, respectând toate regulile cerute de UE, iar grădina care era în spatele magaziei a fost transformată în padoc că să aibă acces păsările la iarba verde”, a afirmat Constantin Botezatu.

Construcţia Oraşului Găinilor, adică Galinopolis, a început în 2013, iar primii pui au ajuns în fermă în luna mai 2014, cu o investiţie iniţială de 35.000 de euro.

„Am început cu pui de o zi, fiindcă puicuțele de 16 săptămâni erau destul de scumpe şi nu mai aveam resurse financiare. Am fost avertizat că este foarte riscant să le creşti din prima zi, fără experienţă, deoarece evoluţia păsării depinde foarte mult de primele luni, orice greşeală făcută văzându-se ulterior în producţie. Mi-am luat concediu şi, împreună cu prietena mea, le-am crescut până au ajuns la 4 săptămâni. A fost o perioadă grea şi plină de peripeţii, însă mie mi-a plăcut cel mai mult. Am găsit o familie, soţ şi soţie, pe care i-am angajat să ne ajute”, a povestit tânărul crescător de păsări.

În prezent, Galinopolis are 1.000 de păsări printre care şi trei cocoşi, în timp ce producţia de ouă ajunge undeva la 750-800 de ouă/zi.

În ceea ce privește hrana găinilor, furajele sunt produse în fermă cu ajutorul unei mori cu ciocanele şi  a unui malaxor, folosindu-se cereale de la agricultorii din zona județului Neamț.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea
Locuri de muncă în vara aceasta pe litoralul din Grecia
Brânza de burduf cu arome, rețeta unei ciobănițe de relansare a afacerii