Idei de afaceri. Seva de mesteacăn, o băutură miraculoasă, importată în România

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Un ieșean a pornit o afacere cu sevă de mesteacăn, o băutură bogată în minerale și vitamine, folosită ca energizant, revigorator sau tratament pentru detoxifiere.

Sorin Scalschi a aflat despre seva de mesteacăn de la localnicii din Borșa, județul Maramureș, iar după ce a gustat băutura cu proprietăți extraordinare s-a hotărât să înceapă să o promoveze.

”Mi-a stârnit curiozitatea și pentru că la noi în țară nu exista așa ceva. M-am interesat unde este și am aflat că în Ucraina se colectează, chiar din Carpați, în apropiere cu granița României, lângă Cernăuți. Ei o colectează, o ambalează și apoi o exportă. Firma respectivă este atestată de o companie elvețiană, este certificat bio și din curiozitate am zis să o încerc și la noi”, a povestit Sorin Scalschi care importă acum băutura pe piața din România.

Primul import l-a făcut în decembrie 2013, iar în ianuarie a început să o distribuie în magazinele cu produse naturiste sau să o livreze direct clienților, relatează agrointel.ro.

”Încă nu am ajuns la nivel de țară, dar asta ne dorim. Avem exclusivitate pe România pentru acest produs și acum încercăm să intrăm în majoritatea orașelor. Avem clienți și din afara țării. O persoană ne-a cerut pentru a duce în Marea Britanie. Am trimis deja un transport și acum urmează să trimitem al doilea. Deocamdată nu pot vorbi despre cât este de profitabilă pentru că încă suntem în faza în care investim bani în publicitate și încercăm să ne facem cunoscuți. Dar deocamdată trendul este ascendent. Se vinde în magazinele naturiste, în general prin Iași, dar avem și în București, Timișoara, Oradea”, a spus distribuitorul sevei de mesteacăn, precizând că aduce cam 15.000 de litri de sevă pe lună, din Ucraina.

Potrivit ieșeanului, la noi în țară, colectarea ar fi destul de dificilă, deși există mesteceni și aici și s-ar putea aduna sevă, dar pentru a pune bazele unei afaceri este greu.

Și asta pentru că la noi mestecenii sunt foarte rari, spre deosebire de Ucraina unde există sute de hectare compacte.

Prețul unui litru de sevă de mesteacăn, fără îndulcitor sau infuzii din plante este de 16 lei.
Seva de mesteacăn se colectează însă doar o lună pe an, primăvara.

Sorin Scalschi a explicat că procedeul constă în găurirea copacului, într-o adâncime de doi-trei centimetri, unde se introduce un furtun. Seva este astfel colectată în borcane de sticlă.

Un mesteacăn poate produse în jur de 80-90 de litri pe zi, iar din aceasta se colectează maximum 10%, pentru a nu fi afectat copacul.