Idei de afaceri mici și profitabile pentru anul 2018. Fonduri europene pentru românii din sudul țării

Fonduri europene afaceri mici
Idei de afaceri mici și profitabile în anul 2018. Foto: Jeff Eaton / Flickr

Dacă trăiți în județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova sau Teleorman și vreți să demarați afaceri mici, un nou proiect european derulat de Universitatea București în cadrul liniei de finanțare România Start Up Plus vă oferă șansa să accesați fonduri europene de cel mult 170.000 de lei.

Este o sumă considerabilă pentru cei care dispun de idei de afaceri mici non-agricole și în mediul urban, în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia.

Viitorii antreprenori se pot înscrie în acest program completând formularul de aici.

Termenul limită pentru acest pas inițial este 15 martie 2018.

Proiectul de educație antreprenorială și finanțare a ideilor de afaceri mici este derulat pe o perioadă de 36 de luni și are un buget total de 11,28 milioane de lei, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Iată care sunt pașii pentru cei care au deja idei de afaceri mici și profitabile:

  • 15 ianuarie – 15 martie 2018: înscrierea în proiect prin completarea unui formular online, pe baza căruia vor primi informări suplimentare cu privire la activități și calendar.
  • 5 februarie – 14 martie 2018: participarea la unul dintre cele 14 workshop-uri de informare, la nivel județean, fiind vizate atât reședințele celor 7 județe componente ale regiunii Sud Muntenia (Alexandria, Călărași, Giurgiu, Pitești, Ploiești, Slobozia, Târgoviște), cât și al doilea oraș ca dimensiune demografică și economică din cadrul acestor județe (Bolintin Vale, Câmpina, Câmpulung, Fetești, Moreni, Oltenița, Roșiori de Vede).
  • 15 martie – 15 septembrie 2018: participarea la programul de formare antreprenorială acreditat ANC destinat unui număr de 378 de persoane din cele înscrise în prima fază a proiectului. Programul de formare durează 80h (n.r. – aproximativ o lună).
  • Octombrie – noiembrie 2018: participarea la concursul de planuri de afaceri în urma căruia 46 de persoane vor fi sprijinite financiar cu sume de până la 170.000 lei în vederea implementării și dezvoltării de afaceri cu profil non-agricol în mediul urban.

Alte programe care susțin idei de afaceri mici și profitabile

România Start-up Plus are un buget care a ajuns la aproape 500 de milioane de euro și se adresează activităților independente, antreprenoriatului, înființării de intreprinderi și microintreprinderi, având ca obiectiv creșterea ocupării prin susținerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.

Chiar și așa, românii nu vor primi direct banii europeni, sumele urmând să finanțeze proiecte europene de până la 5 milioane de euro fiecare, derulate pe o perioadă de până la 3 ani.

Aceste proiecte vor fi derulate de instituții de stat, universități, organizații non-guvernamentale și alte entități din toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov.

Românii pot primi cei 40.000 de euro doar după ce vor fi instruiți în antreprenoriat, ca subvenție sub formă de ajutor de minimis pentru derularea unor afaceri mici.

Condiții de finanțare pentru cei care au idei de afaceri mici:

Până acum au fost depuse 347 de proiecte, de către organizațiile, universitățile și instituțiile de stat, care vor fi administratori de granturi, însă verificarea dosarelor este încă în derulare.

După ce vor trece de această primă fază, organizațiile vor semna contractele de finanțare cu statul, urmând ca abia apoi să își deruleze proiectele, de cel mult 5 milioane de euro, pentru stimularea antreprenoriatului în România.

Antreprenorii vor participa la cursuri și vor fi îndrumați cum să își deschidă afaceri mici și profitabile. Cei care vor fi selectați urmează apoi să primească până la 40.000 de euro, în două tranșe:

  • O tranșă inițială de cel mult 75% din valoarea ajutorului de minimis.
  • O a doua tranșă care reprezintă diferența până la valoarea totală a ajutorului, după ce se face dovada că a realizat, din activitatea curentă, într-o perioadă de 12 luni, venituri reprezentând minimum 30 la sută din valoarea tranșei inițiale. Dacă nu se atinge acest prag, tranșa finală nu se acordă.

Antreprenorii care vor beneficia de ajutorul european trebuie să aibă reședinta sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban, într-una dintre cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate ale Romaniei, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia.

Proiectul trebuie implementat în locul unde viitorii antreprenori își au domiciliul sau reședința. Persoanele fizice care înființează afaceri nu trebuie să aibă calitatea de asociați majoritari în structura altor intreprinderi, la data semnării contractului de subvenții.