Idei de afaceri. Investiția cu profit mentolat de 15.000 de euro la hectar

FOTO: congerdesign/Pixabay.com
FOTO: congerdesign/Pixabay.com

Menta este folosită în mai multe domenii. De aceea poate fi trecută cu siguranță pe lista de idei de afaceri profitabile, cu o mare deschidere pe piață. Pe lângă industria alimentară, menta mai este căutată, printre altele, și pentru producerea produselor de îngrijire personală sau pentru uleiuri aromatice.

Cei în căutarea unor idei de afaceri, care sunt interesați să înceapă o plantație de mentă, trebuie să știe că pentru a înființa un hectar ar avea nevoie de un buget de aproximativ 6.000 de euro.

Agricultorii care au început o astfel de afacere spun că în primii trei ani se poate un profit de aproximativ 5.000 de euro. Iar din anul trei se poate ajunge și până la 15.000 de euro.

Menta se înmulțește prin stoloni sau prin înrădăcinarea butașilor tulpinați care pornesc din nodurile stolonilor. Mare atenție, materialul de înmulțire trebuie să-l achiziționați sau să-l obțineți de la culturi ecologice de mentă, pentru a avea deschidere pe piață.

La o plantație de mentă se pot obține aproximativ 8 tone de stoloni la un hectar, material care ajunge pentru înmulțirea pe o suprafață de 6 hectare de plantație.

Menta se plantează toamna, perioada cea mai bună pentru înrădăcinare. Culegerea se face vara, iar uscarea frunzelor de mentă se face la umbră, în șoproane în aproximativ 6 zile în mod natural.

Idei de afaceri. Ce recolte se obțin de pe un hectar de mentă

Producția este de 10 – 20 de tone la hectar pentru herba proaspătă. În stare uscată cântărește 2,5 – 3 tone hectare. Dacă vorbim doar de frunze uscate, se obține în jur de 1 tonă la hectar.

Cei care sunt în căutarea de idei de afaceri cu fonduri europene trebuie să știe că pentru astfel de plantații de plante aromatice și medicinale se pot acorda și finanțări de la Uniunea Europeană. Banii se acordă prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Măsurile PNDR sunt incluse în 4 Axe prioritare pentru finanţare prin FEADR, dintre care puteţi avea în vedere Axa I – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic (Măsura 112- Instalarea tinerilor fermieri; Măsura 121- Modernizarea exploataţiilor agricole; Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a producţiei agricole şi forestiere; Măsura 141- Sprijinirea fermelor agricole de subzistenţă; Măsura 141- Înfiinţarea grupurilor de producători) şi Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale (Măsura 312 – Crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi).

FOTO: congerdesign/Pixabay.com