Idei de afaceri în agricultură. Semințele de vinete care sunt mai scumpe decât aurul

FOTO: Hans Braxmeier/Pixabay
FOTO: Hans Braxmeier/Pixabay

Cei care sunt interesați de idei de afaceri în agricultură se pot inspira de la un fermier din Olt. Acesta s-a apucat de cultivat vinete șatirate, care sunt de culoare mov deschis cu dungi, au miezul foarte alb și textura fină.

Prima plantație, cultivată în comuna Pleșoiu, a dat deja rod. Potrivit Digi24, va scoate trei tone de vinete dintr-un plic de semințe. Legumicultorul Ion Păunel le vinde în piețele din Sibiu și spune că sunt mai scumpe decât cele românești, ceea ce înseamnă că îi aduc un profit mai mare.

Un kilogram de vinete șatirate costă între 5 și 6 lei, în timp ce vinetele românești costă maxim 4 lei. De asemenea, fermierul îi lasă pe cei care vin să cumpere direct pe plantație să-și aleagă singuri legumele din solar.

Semințele de vinetele șatirate, un soi hibrid din Olanda, sunt destul de scumpe. Un gram costă mai mult decât un gram de aur.

„Un gust deosebit, comparativ cu ciuperca sau putem să îi spunem carne vegetală. Vrem și noi să trecem de la agricultura tradițională către un alt tip de legumicultură pentru a încasa venituri mai bune”, a spus femerierul Ion Păunel, pentru Digi24.

Idei de afaceri în agricultură. Cele mai populare soiuri de la noi

Soiul de vinete care se cultivă la noi este originar din India și Birmania, unde crește în sălbăticie. A ajuns în Europa la începutul secolului al XVII-lea, mai întâi în Grecia și Italia.

Cei care sunt interesați de idei de afaceri în agricultură și vor o plantație de vinete mai trebuie să știe că la noi au început să se răspândească pe suprafețe mari după 1918.

Au nevoie de căldură, temperatura optimă de coacere fiind cuprinsă între 27 și 30 de grade Celsius.

Pe piață există o varietate de soiuri hibrizi, însă cele mai des întâlnite la noi sunt „vinete bucureștene”, „vinete Danubiana” și „vinete Viorica”.

Terenul se pregătește toamna. Se sapă și se administrează îngrășământul. Vinetele se plantează când temperatura solului atinge aproximativ 15 grade Celsius, undeva în prima jumătate a lunii mai. Semințele trebuie puse la o adâncime de 15 centimetri.

FOTO: Hans Braxmeier/Pixabay