Idei de afaceri în agricultură. De câți bani ai nevoie pentru o fermă de vaci

FOTO: ulleo/Pixabay.com
FOTO: ulleo/Pixabay.com

Dacă sunteți în căutare de idei de afaceri în agricultură și vreți o fermă de vaci iată câteva lucruri pe care trebuie să le știți. În primul rând, primul lucru pe care trebuie să-l aveți în plan este cum vă puteți valorifica producția de lapte și celelalte produse precum brânza sau smântâna.

Dacă acest aspect este rezolvat, puteți face următorii pași, iar ferma de vaci poate deveni un succes din lista de idei de afaceri în agricultură pentru dumneavoastră.

Primul pas este să căutați o pășune pentru vaci, dar și un teren pentru producția furajelor pe timpul iernii. Terenul îl puteți lua în arendă sau, dacă aveți bani, să îl cumpărați.

Apoi aveți nevoie de un grajd, pentru construirea căruia ar trebui să investiți aproximativ 10.000 de euro. În jur de 7.000 de euro trebuie să investiți în sala de muls, un tanc pentru colectarea laptelului și două mulgătoare.

Pentru început aveți nevoie de aproximativ 15 vaci. O vacă de rasă costă aproximativ 2.500 de euro. Potrivit fermierilor cu experiență, banii investiți într-o fermă de vaci se recuperează în aproximativ 4 ani.

Idei de afaceri în agricultură. Fermă de vaci cu bani europeni

Cei care caută idei de afaceri în agricultură și vor să-și facă o fermă de vaci trebuie să știe că pot obține bani europeni. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în ţara noastră ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene.

De exemplu, tinerii fermieri pot primi până la 50.000 de euro, bani nerambursabili. Fermierul trebuie să aibă până în 40 de ani.

Banii pentru idei de afaceri în agricultură se acordă în două tranșe. Prima este în valoare de 75% și se dă la începutul proiectului. A doua tranșă se acordă în maxim trei ani de la decizia de finanțare.

Fermierul trebui să demonstreze că a reușit îmbunătățirea performanțelor afacerii și că valoarea producției vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranșe.

FOTO: ulleo/Pixabay.com