Idei de afaceri. Ce profituri aduce o fermă de porci din rasa mangaliță

FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com
FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com

Cei care sunt în căutarea de idei de afaceri și se gândesc la o fermă de porci, pot profita de programul Ministerul Agriculturii, prin care se dorește impulsionarea creșterii raselor românești.

Potrivit programului, fiecare fermier care dă gratis purcei din rasele mangaliță și bazna altor crescători de animale va primi câte 250 de lei pe bucată de la statul român și 75 de euro de la Uniunea Europeană.

Cei care care au trecut pe lista de idei de afaceri o fermă de porci și vor să profite de acest program mai trebuie să știe că după ce îi cresc trebuie să vândă jumătate dintre ei procesatorilor, iar cealaltă o pot păstra. Porcii trebuie să ajună la cel puțin 130 de kilograme.

Există câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știți despre mangaliță, o rasă care începe să fie din nou căutată pe piața din România. Această rasă românească are o perioadă de creștere de doi ani, timp în care porcul poate ajunge la peste 150 de kilograme.

Ca o comparație, un porc obișnuit se poate sacrifica după doar un an. De asemenea, o mangaliță fată 4-5 purcei, față de 8-10, cât face o purcea din rasa comună.

Fermierii cu experiență mai spun că poți vorbi de o adevărată afacere cu porci din rasa mangaliță când treci de 150 de capete, dacă nu faci și procesare. Dacă te ocupi și de producție, poți realiza profit și cu 50 de porci de mangaliță.

Idei de afaceri. Fermă de porci. Carnea de mangaliță e la mare căutare

Într-o postare pe Facebook, nutriționistul Mihaela Bilic a prezentat un tabel cu nivelul de acizi grași din slănina porcului de mangaliță.

„Somonul cu picioare e… porcul de mangaliță. Iată o analiză concretă a conținutului de acizi grași din slănina acestui animal. Puteți vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono și poli nesaturate depășește cu mult pe cel al grăsimilor saturate.

Mai aproape de uleiul de măsline și de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă”, a scris nutriționistul pe pagina personală de Facebook.

Idei de afaceri. Fermă de porci. Cu cât se vinde carnea de mangaliță

Carnea de mangaliță este mai mult apreciată în zona Transilvaniei. Românii au început să renunțe la carnea de mangaliță după Revoluția din 1989. Ungurii au speculat potențialul acestei rase și au devenit în acest moment cei mai mare exportatori de jambon de mangaliță. Un kilogram se vinde cu aproximativ 80 de euro, potrivit agrointel.ro.

Asociația Crescătorilor de Porci de Mangaliță spune că această rasă se crește mai greu, iar scroafele fată mai puțini purcei. Stau afară, nu în ferme mari, și se hrănesc cu iarbă, ghindă, jir. Cu câteva luni înainte de sacrificare li se dau și cereale. Un kilogram de carne de mangaliță se vinde cu aproximativ 50 de lei.

FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com