Idei de afaceri. Doi români pariază pe arborii cu cea mai rapidă creştere din lume

Arborele Paulownia. Foto: Jean-Pol Grandmont Wikimedia Commons

Doi bihoreni au adus în România arborele cu cea mai rapidă creştere din lume şi l-au plantat pe 22 de hectare de teren. Convinşi că vor obţine profit destul de rapid, deoarece arborele Paulownia creşte într-un an cât alţii în zece, bihorenii se gândesc să extindă plantaţia.

Gheorghe David şi Florin Vrăbieş au plantat primele seminţe de Paulownia în urmă cu mai mulți ani. Pe cele 22 de hectare de teren de lângă Oradea au răsărit la început 13.000 de puieţi.

„La noi, în Europa, a pătruns în urmă cu 8-9 ani. Culturi se găsesc în Germania, Olanda, Spania, de unde chiar se importă și în România”, spune Vrăbieș.

„Are putere calorică excelentă, e un lemn de construcții foarte bun, ușor, cam 310 kg pe metru cub uscat. Nu crapă, nu se torsionează, i se și spune aluminiul din lemn”, completează Gheorghe David.

Paulownia, numit și „copacul prinţesei”, are o perioadă de creștere foarte rapidă. Într-un singur an ajunge la o înălţime de patru metri, spre deosebire de fag care atinge această dimensiune în 10 ani, ori stejar care are nevoie de 15 ani ca să crească la fel de mare, relatează digi24.ro. Din acest motiv, arborele Paulownia tomentosa a intrat în Cartea Recordurilor drept copacul cu cea mai rapidă creștere din lume.

Arbore excelent pentru construcții

Arborele ajunge la maturitate în patru ani, când are deja diametrul de 30 de centimetri. Paulownia excelează şi din punctul de vedere al cantităţii de dioxid de carbon absorbite – 28 de tone pe hectar pe an, faţă de cinci tone cât absoarbe fagul.

În plus, arborele are întrebuinţări multiple: rădăcina de peste 6 metri este folosită pentru producerea peleților, iar lemnul este recunoscut pentru valoarea sa energetică.

Dar marea sa calitate este duritatea care îl recomandă în construcţii. „În primul rând nu are noduri, este drept, se va putea folosi la deschideri mari, având greutate mică, cu 30% mai puțin decât lemnul nostru clasic”, explică inginerul constructor Dumitru Berinde.

Convinşi că afacerea va fi un succes, cei doi bihoreni vor să planteze anul acesta Paulownia pe alte 80 de hectare. Prețul unui puiet poate ajunge la 6 euro, iar metrul cub de lemn uscat este vândut cu sume cuprinse între 300 și 2.000 de euro. 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.