Idei de afaceri. Românul care crește cei mai scumpi porci din lume

FOTO: Xyzt1234/Wikimedia Commons
FOTO: Xyzt1234/Wikimedia Commons

Florentin Ion, un sucevean în vârstă de 50 de ani, s-a întors de la muncă din Spania cu gândul de a începe o afacere. La iberici a aflat toate secretele jamonului, un fel de șuncă iberică afumată, care se produce în special în Spania, dar și în Portugalia. Cunoscută și ca „Pata Negra”, șunca iberică se face doar din specia de „porc iberic negru”.

„Acum 3 ani i-am adus chiar de la firma care face Jamon Iberico și i-am luat drept plată pentru că stăteau prost cu banii în momentul acela. Trebuia să îmi dea 9.000 de euro și am primit 3 femele și 2 vieri.

I-am primit să îi sacrific și să îi vând ca să îmi scot banii. Eu nu i-am vândut, ci am vrut să îl aduc în țară să guste și românii din așa o bunătate. Este un vis de-al meu”, a spus Florentin Ion, citat de agrointel.ro.

Porcii iberici ai lui Florintin Ion cresc liberi prin grădină, unde sunt hrăniți în principal cu ghindă, cam zece kilograme de fiecare pe zi, și restul furaje bio.

Idei de afaceri. „Jamonul ține de foame o zi întreagă”

Cei care vor Nu este pretențios, însă are nevoie de o climă caldă, iar iarna, fermierul sucevean le asigură o temperatură constantă de 23-24 de grade Celsius. Porcul pentru „Pata Negra” se sacrifică când ajunge la aproximativ 60 de kilograme.

„Carnea și gustul sunt diferite astfel că cine a mâncat odată această carne după aceea o caută. Noi de exemplu mâncam cât am lucrat acolo 100 de grame de Jamon la o masă și toată ziua nu mai știam de foame. Acolo sunt hrăniți cu ghindă dar diferită de a noastră.

Viteza de creștere este mai accentuată ca la mistreț, în schimb carnea lor este marmorata dacă se respectă alimentația”, le-a mai povestit Florentin Ion, jurnaliștilor de la agrointel.ro.

Scroafele se reproduc după doi ani, iar vierii după un an. În medie, o scroafă fată aproximativ 4 purcei. De asenemenea, un alt detaliu important este faptul că porcii iberici negri sunt mai întâi sterilizați înainte de a fi sterilizați.