Idei de afaceri. Fermă de capre cu fonduri europene

FOTO: pixel2013/Pixabay.com
FOTO: pixel2013/Pixabay.com

Pe lista de idei de afaceri cu fonduri europene ar trebui să puneți și câteva proiecte din domeniul agriculturii. Crescătorii de animale recomandă printre idei de afaceri o fermă de capre, despre care spun că nu are nevoie de un buget foarte mare pentru început și se poate realiza relativ ușor.

Pentru ca ferma de capre de pe lista de idei de afaceri  să se concretizeze aveți nevoie pentru început de aproximativ 15.000 de lei. Crescătorii de animale spun că banii s-ar recupera destul de repede, chiar și din primul an.

Trebuie să știți că o capră costă, în medie, în jur de 300 – 350 de lei și ați avea nevoie de aproximativ 30 de capete. Apoi, din același buget de start pentru o fermă de capre mai aveți nevoie și de pășune. Pe piață, pentru 2 hectare de pășune se plătește cam 6.000 de lei.

Un calcul simplu făcut de fermieri arată că din primul an, cele 30 de capre ar da o producție de aproximativ 8.500 de litri de lapte, din care se obțin în jur de 1.400 de kilograme de brânză, care s-ar vine cu 15 – 17 lei.

Pentru a recupera întreaga investiție din primul an, trebuie să încercați cât mai mult să reduceți costurile cu anagajații și să munciți personal la fermă. Altfel, costurile pentru angajarea unui cioban pe un an ar fi de aproximativ 20.000 de lei.

Idei de afaceri cu fonduri europene

Tinerii care au o listă de idei de afaceri  în agricultură se pot interesa pentru a obține fonduri europene. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care va fi până în 2020, pot obține până la 50.000 de euro pentru afaceri în agricultură.

În ceea ce privește condițiile pentru obținerea de fonduri europene pentru idei de afaceri în agricultură, tinerii agricultori trebuie să aibă până în 40 de ani. Banii pe proiecte din fonduri europene pentru agricultură se acordă în două tranșe.

Prima tranșă de fonduri europene va fi de 75% din valoarea stabilită, iar a doua va veni în maxim trei ani de la decizia de finanțare, după ce fermierul demonstrează că are performanțe agricole cu afacerea, iar producția este vândută în procentaj de minim 20% din suma pe care a primit-o prima dată.

FOTO: pixel2013/Pixabay.com