HotNews: 140 de animale sălbatice ar urma să fie împușcate în pădurile din România

FOTO: Ferenc Dénes/Wikimedia Commons
FOTO: Ferenc Dénes/Wikimedia Commons

Ministrul Mediului, Grațiel Gavrilescu, a semnat un ordin care dă posibilitatea împușcării a peste 140 de carnivore mari, printre care urși și lupi, potrivit unor surse citate de HotNews.ro.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a afirmat încă de pe 25 august că va emite acest ordin, motivând că în ultima perioadă urșii au devenit un pericol real pentru populație. Ea a adăugat că decizia sa este fermă, chiar dacă se așteaptă la proteste de stradă din partea celor care militează pentru protecția animalelor.

Potrivit proiectului Ordinului pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urși și lupi, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, aflat în dezbatere publică, se permite derogarea pentru 2017 în cazul speciilor urs și lup, după cum urmează: a) urs – 140 de exemplare; b) lup – 97 exemplare.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat pentru RFI că nu este vorba de un ordin de ministru pentru uciderea carnivorelor mari, ci este un ordin de intervenţie pentru recoltarea acestor carnivore mari şi relocarea lor.

„Nu este vorba de un ordin de ministru pentru uciderea carnivorelor mari, ci este un ordin de intervenţie pentru recoltarea acestor carnivore mari şi, bineînţeles, relocarea lor pentru a pune în siguranţă viaţă cetăţeanului. Ţinând cont că în ultima perioada de timp s-au înmulţit atacurile urşilor asupra oamenilor, mulţi dintre aceştia ajungând la spitale.

Urşii au coborât până în oraşe şi ţinând cont că, de cele mai multe ori, tot ceea ce provoacă ursul trebuie să fie despăgubit de autorităţi am hotărât să dăm o cota de intervenţie pentru situaţii la care am făcut referire, aşa-zise situaţii de urgenţă, excepţionale, pentru că acest animal să poată să fie capturat şi apoi relocat. Deci nu înseamnă ucidere, nu înseamnă vânătoare, astfel încât să punem în siguranţă viaţă omului şi să protejăm şi specia.

Vor fi relocaţi la unele adăposturi în funcţie de apropierea localităţii în care ursul atacă omul sau gospodăria omului, sau într-o rezervaţie în apropiere undeva. Deci, încă o dată aş vrea să fac referire să nu se mai folosească cuvântul ucidere. Noi nu am dat un ordin de ucidere”, a spus Graţiela Gavrilescu, într-un interviu la RFI.

FOTO: Ferenc Dénes/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.