Hotelul spațial, ideea a două eleve din România care a impresionat NASA

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Mihaela Constantinescu și Bianca Cosma, două eleve ale liceului „Ovidius” din Constanța, au câștigat un concurs internațional organizat de NASA. Adolescentele au propus construirea unui lanț hotelier în spațiu.

La competiția de anul acesta au participat în jur de 10.000 de elevi din peste 20 de țări, cu aproximativ 2.500 de proiecte. Proiectul celor două eleve din Constanța se numește „Cicada” și reprezintă un habitat localizat în orbita ecuatorială joasă a Pământului. Este alcătuit dintr-un mic lanț hotelier și un parc în microgravitație. Cele două eleve au vrut ca proiectul lor să se axeze nu doar pe susținerea vieții umane în spațiu, ci și pe ideea de turism în afara granițelor terestre.

Bugetul pentru a fi implementat un astfel de proiect ar fi de aproximativ 30 de milioane de dolari. Ar putea primi 150 de turiști, iar în complex ar putea exista o sală de jocuri, o mică sală pentru concerte și chiar un parc acvatic.

Alături de cele două eleve, care au luat marele premiu, au mai urcat pe podium și alți adolescenți din România. Adi Elif a câștigat premiul I cu proiectul „Exchange on Amasia”, iar Alin Ilie Stoica, Elena Rusanda Maga și Cristian Mihaela Cășărică, sub coordonarea profesorului Cristinel Maga, au obținut locul al III-lea.

Toți elevii câștigători au fost invitați să participe la International Space Developement, în Los Angeles, o conferință organizată anual de NASA.

La începutul acestui an, o echipă formată din patru elevi ai Colegiului Național Bănățean din Timișoara s-a clasat pe locul al doilea în finala unui concurs internațional organizat de NASA.

Concursul internaţional de programare a fost organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts în colaborare cu NASA şi Agenţia Spaţială Europeană. “Zero Robotics” este un concurs de programare care se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia.

Finala competiţiei a implicat programarea unor roboţi-sferă aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, care au fost controlaţi în timp real de pe Pământ, astfel încât, în meciurile contra sferelor programate de echipele adverse, să se reuşească acumularea unui scor cât mai mare. Faza finală a fost precedată de mai multe etape de calificare, desfăşurate online în perioada septembrie-decembrie 2017, care au constat în simulări 2D şi 3D.

FOTO: geralt/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.