Hârtia care poate detecta HIV sau Ebola

Cele mai temute maladii ale zilelor noastre ar putea fi identificate aproape pe loc cu o nouă tehnologie. E vorba despre un tip de hârtie, care costă mai puțin de un dolar.

Dispozitivele denumite platforme biosenzitive sunt făcute din plastic și hârtie din celuloză, iar rezultatele captate de ele sunt înregistrate de un smartphone și trimise instant la spitale.

Potrivit Newsweek, în afara ușurinței cu care se face diagnosticul, marele merit al inovației este de fapt prețul. Acum, să pui un diagnostic HIV costă până la 48 dolari pentru un test negative și 64 pentru unul pozitiv. Iar diagnosticarea virusului Ebola costă 100 de dolari, durează cam șase ore și necesită un echipament sofisticat, greu de procurat, mai ales pentru țările care au mai mare nevoie de el.

35 de milioane de oameni erau infectați cu HIV în 2013, peste 70% dintre aceștia fiind din Africa sub-sahariană. Iar noua tehnologie necesită doar o picătură de sânge, picătura care face diferența în lungul drum al diagnosticării, mai ales pentru țările în curs de dezvoltare.

Următorul pas este extinderea numărului de boli care să fie identificate cu astfel de tehnologii. Iar nevoie pentru o astfel de invenție este cu atât mai necesară cu cât suntem în plină epidemie de Ebola, virus care a ucis 10 mii de oameni în ultimele 12 luni, din totalul de 25 mii de persoane infectate.

Hârtiile de pus diagnostic ar putea fi comercializate chiar începând cu anul viitor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cea mai curajoasă femeie din România. Cui i-a fost decernat titlul
Un japonez, îndrăgostit de Maramureș
Directorul care și-a redus salariul cu peste 90% pentru a mări lefurile angajaților

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.