Haosul recursului compensatoriu: Trei deținuți, eliberați din greșeală din închisoare

deținuți
Penitenciar. Foto: HelenOnline via Wikimedia Commons

Trei deținuți, care nu aveau dreptul să fie eliberați potrivit noii legi a recursului compensatoriu, au ajuns în libertate. Doi dintre ei au fost aduși înapoi în centrul de detenție, iar al treilea este căutat.

”Pentru acordare beneficiilor compensatorii conform legii a trebuit refăcut tot traseul execuțional al persoanelor încarcerate astfel că în acest proces complex, unele aspecte nu au putut fi foarte bine clarificate și într-adevar trei persoane private de liberate nu trebuiau puse în acel moment în libertate. Două persoane au fost reîncarcerate, pentru al treilea se desfășoară acțiunile necesare pentru reîncarcerare”, a precizat Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al ANP, citată de Digi24.

Cu toate că o clădire cu trei secții a Penitenciarului Giurgiu a fost renovată recent, deținuții au fost clasificați ca fiind ținuți în condiții improprii și au fost eliberați mai devreme decât ar fi trebuit.

”Bănuim că mai sunt și alte cazuri de acest gen”, a mărturisit Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Sute de deținuți au fost deja eliberați în cele câteva săptămâni de la intrarea în vigoare a legii care a fost aprobată de Parlamentul României. Au devenit liberi numeroși criminali, hoți și violatori. Unii dintre ei au recidivat imediat și au ajuns din nou după gratii.

Mai mult, intrarea în vigoare a legii care permite reducerea pedepsei pentru condiții improprii de detenție duce și la aglomerarea instanțelor, care sunt sufocate de cereri de eliberare condiționată.

Deținuții eliberați trebuie să urmeze un program de reintegrare socială sau să desfășoare muncă în folosul comunității, însă sistemul nu este nici pe departe de a fi perfect.

”Există posibilitatea ca violatori, criminali, să nu fie supravegheați. Dacă au fost condamnați pe codul vechi și au ieșit pentru că și-au executat pedeapsa, aceștia nu se vor afla în evidența noastră”, a explicat Crina Mocanu, președinte sindicatul consilierilor de probațiune.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.