Hala Matache, încotro? Salvarea clădirii, mai ieftină decât mutarea

hala_matache_mutare_demolare
Hala Matache / Foto: claudiu nh via Wikimedia Commons

Mai multe ONG-uri au cerut astăzi ca Hala Matache să nu fie mutată de pe locul actual deoarece strămutarea înseamnă, de fapt, desfacerea monumentului în bucăți. Reprezentanții societății civile spun că mutarea pune în pericol clădirea și echivalează cu demolarea ei.

În plus, păstrarea Halei Matache pe actualul amplasament este mai ieftină decât strămutarea, au mai arătat reprezentanții ONG-urilor într-o conferință de presă organizată la Clubul Țăranului Român. Potrivit estimărilor prezentate, dacă Hala Matache ar rămâne unde este acum, costurile ar fi de 1,4 milioane de euro. Mutarea ar costa cu 600.000 de euro mai mult.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a semnat deja avizul de strămutare a Halei Matache, au mai anunțat ONG-urile, citând surse anonime.

Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, a declarat că avizul semnat de ministrul Culturii este ilegal din mai multe motive. În primul rând, legea interzice strămutarea pentru construirea unei șosele: strămutarea se face doar în cazuri extreme, spune Dan. De asemenea, strămutarea se mai poate face pentru protejarea monumentului, însă nu este cazul în situația de față, completează el. Mai mult, mutarea Halei Matache se bazează pe un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) care nu mai există, el fiind suspendat irevocabil de Curtea de Apel Cluj.

Hala Matache nu pune bețe-n roate dezvoltării Bucureștiului

Arhitectul Șerban Sturdza, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, a declarat că șoseaua din zona Berzei – Buzești poate fi deschisă și dacă Hala Matache rămâne pe loc: „E o problemă falsă să legi deschiderea acestui traseu de mutarea halei. Sunt două chestiuni separate”.

Comisia Națională a Monumentelor Istorice a decis la începutul lunii mutarea Halei Matache cu aproximativ 40 de metri mai în spate față de poziția actuală.

„Comisia Monumentelor care a votat pentru mutarea halei a avut trei variante de mutare și nicio variantă pentru lăsarea halei pe loc”, a spus Sturdza, arătând că nu este normal ca o comisie să aibă de ales dintre trei variante cu aceeași soluție (mutarea). „Această Comisie a fost indusă în eroare cu bună știință”, a mai spus el.

hala_matache_salvare_demolare_mutare
Reprezentanții societății civile spun că este mai ieftin ca Hala Matache să rămână pe loc / Foto: Andreea Dogar

Potrivit lui Mircea Toma, preşedinte al „ActiveWatch”, în jurul halei au fost puși mai mulți stâlpi care demonstrează că autoritățile se pregătesc să mute hala: „Se pare ca e vorba despre un sistem de susținere pentru muncitorii care ar urma să demonteze acoperișul halei”.

Sturdza a avertizat că deja au dispărut 11 monumente în numai doi ani în zona Berzei-Buzești: „La bază este o politică și o strategie, nu un caz izolat. Persistând într-o greșeală care este evidentă, greșeala se va perpetua în zonele sensibile ale Bucureștiului. Metastazele urbanistice ale Bucureștiului vor fi tratate cu aceeași indiferență. Orașul își va pierde identitatea”.

În prezent, Primăria dorește să organizeze un concurs de arhitectură pentru rezolvarea situației de la Hala Matache. Ceea ce nu este normal este că soluția a fost impusă, arată Sturdza: „Se face un concurs cu temă absurdă: toți arhitecții vor putea să participe, cu condiția ca hala să fie mutată. Tema ar trebui să fie la alegere: varianta de așezare a halei pe locul de acum și varianta de mutare”.

„Vom deveni mai războinici”

ONG-urile au avetizat autoritățile locale că vor organiza proteste în stradă în cazul în care autoritățile vor alege varianta mutării. „Am trecut printr-un moment de optimism când Oprescu a spus „Da, nu o demolăm, căutăm toate soluțiile. De cum s-au schimbat culorile politice și ministerele au alți miniștri, domnia sa s-a simțit în măsură să nu-și respecte cuvântul. Nu mă deranjează că e mincinos, dar costă Bucureștiul foarte mult. Vom redeveni mai războinici”, a declarat Mircea Toma.

ONG-urile au depus o solicitare la Curtea de Conturi pentru ca această instituție să ceară Primăriei să facă o analiză de costuri pentru ambele variante (de menținere și de mutare). Reprezentanții acestora au mai spus că, din cauza lipsei de transparență a Primăriei, locuitorii din zona Matache nu știu ce se întâmplă și cum anume mutarea halei le va afecta propriile locuințe.

Prezent la dezbatere, jurnalistul Stelian Tănase a declarat că zona Gara de Nord – Buzești – Grivița, unde se află și Hala Matache, arată acum mai rău decât la bombardamentele din 4 aprilie 1944. „În zonă s-au demolat în ultimii ani clădiri de patrimoniu fără niciun aviz. În diferite cartiere din București – Șoseaua Kiseleff, zona Victoriei, Plantelor – dispar clădiri cu o repeziciune absolut alarmantă, cred că săptămânal. Unele se dărâmă noaptea. Nici nu apucăm să aflăm. Hala Matache este un episod dintr-un serial mult mai lung, început în anii ’90, care are în spate interese imobiliare foarte puternice”.

Nicușor Dan a avertizat că dacă Primăria va demola Hala Matache, ONG-urile vor lua toate măsurile pentru a opri construirea șoselei pe actualul amplasament al Halei Matache.