Hackerii au reușit să controleze un avion de la distanță

FOTO: Leo_65/Pixabay.com
FOTO: Leo_65/Pixabay.com

Un oficial guvernamental al SUA a dezvăluit că împreună cu echipa sa a reușit să spargă sistemele avionului, un Boeing 757, și să îl poată controla de la distanță. În momentul testului, avionul se afla pe pistă.

Oficialul Homeland Security este Robert Hickey. Experimentul s-a întâmplat în 2016, pe aeroportul Atlantic City, iar detaliile au fost dezvăluite la summitul CyberSat.

„Am intrat în sistemul avionului pe 19 septembrie 2016. Două zile mai târziu, am reușit să preluăm complet controlul”, a spus Hickey. Deși multe dintre detalii sunt clasificate, oficialul a precizat că s-a folosit de o serie de unde radio pentru a trece de bariera de securitate.

„Ceea ce înseamnă că nimeni nu s-a atins de avion. Nu am avut pe cineva în interior, totul s-a realizat de la distanță”, a declarat Hickey, care precizează că atunci când le-a atras atenția experților în siguranța aviației aceștia i-au spus că „nu e mare lucru”.

Compania Boeing a declarat că nu a identificat nicio vulnerabilitate în avioanele sale. Potrivit lui Hickey, pentru a rezolva această problemă de securitate, compania are nevoie de 1 milion de euro.

Și cercetătorii de la IOActive au declarat că ar exista o problemă la un sistem de entertainment folosit de mari companii aeriene, precum Emirates, Virgin sau Qatar. Acesta le-ar putea permite foarte ușor hackerilor să pătrundă în sistemele aeronavelor. Însă reprezentanții Panasonic, producătorii sistemului, au negat acest lucru.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.