Guvernul va trimite o delegație în Italia, pentru a investiga cazurile de exploatare a românilor

Majoritatea românilor care lucrează în agricultură în sudul Italiei sunt angajați la negru (Foto: Gazeta Românească)
Majoritatea românilor care lucrează în agricultură în sudul Italiei sunt angajați la negru (Foto: Gazeta Românească)

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat că va trimite o delegație în Italia, pentru a cerceta situația românilor aflați la muncă în regiunile sudice Calabria și Sicilia.

Delegaţia va fi compusă din reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, printre care ministrul Andreea Păstîrnac, și ai Ministerului Afacerilor Interne.

Un reportaj publicat de The Guardian a scos la iveală situația dramatică în care trăiesc mii de români în sudul Italiei. Unele femei din România sunt supuse la hărțuiri sexuale, însă autoritățile locale din Ragusa susțin că sunt cazuri izolate.

În Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potenţial de risc ridicat în ceea ce priveşte respectarea drepturilor lucrătorilor în sectorul agricol, sunt prezenți peste 50.000 de români. Nouă din zece muncesc la negru.

Aproximativ 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc și muncesc în condiții de sclavie în fermele din regiunea Ragusa, se mai arată în cotidianul britanic.

”Aceste femei muncesc ca niște sclave pe plantație și știm că ele sunt șantajate să întrețină relații sexuale cu proprietarii fermelor sau ai serelor, prin subjugarea lor psihologică”, afirmă comandantul carabinierilor din Sicilia, Guido Volpe.

Cu toate că româncele reprezintă numai 4% din populația feminină a provinciei Ragusa, statistica arată că lor le revin 20% din avorturile înregistrate.

Membrii delegaţiei Guvernului României vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.