Gruparea bască ETA renunță la atentate și depune armele

ETA
Membri ETA trag focuri de armă în timpul Zilei Soldatului Basc din 2006 / Foto: Barcelona Indymedia Wikimedia Commons

Gruparea separatistă ETA a anunțat o „încetare definitivă” a campaniei sale de atentate. Într-o declarație pentru BBC, organizația bască a cerut guvernelor din Spania și din Franța să răspundă printr-un „proces de dialog direct”.

Dacă va fi respectată, declarația va pune punct unui șir de violențe vechi de peste 40 de ani, care a dus la uciderea a peste 800 de oameni. Premierul spaniol a spus că decizia ETA este „o victorie a democrației, a legii și a rațiunii”.

Declarația ETA vine în urma unei conferințe din această săptămână, organizată în Țara Bascilor, la care a participat și fostul secretar general al ONU Kofi Annan. El a cerut ETA să renunțe la violență.

ETA renunță la activitățile armate

„O nouă eră politică se deschide. Ne aflăm în fața unei oportunități istorice de a obține o soluție corectă și democratică pentru vechiul conflict politic”, sună declarația organizației basce. „ETA a decis încetarea definitivă a activităților sale armate. ETA cere guvernelor francez și spaniol să înceapă un proces de dialog direct cu scopul de a rezolva consecințele conflictului și terminarea acestuia”, a continuat declarația oferită BBC.

Guvernul socialist din Spania continuă să insiste că nu va negocia o posibilă auto-determinare a Țării Bascilor până când ETA nu se dizolvă.

Guvernul este prudent în a începe noi negocieri de pace, după ce ultima încercare a eșuat. În 2006, un grup al organizației a anunțat o încetare a focului permanentă, dar promisiunea a fost încălcată prin amplasarea unei mașini-capcană în parcarea unui aeroport din Madrid, ceea ce a dus la moartea a două persoane.

ETA, foarte slăbită

Analiștii consideră că de această dată lucrurile vor sta diferit. În primul rând, ETA nu a mai ucis nicio persoană în ultimii doi ani, iar de mai multe luni de zile susținătorii ETA nu au mai organizat proteste de stradă.

În plus, se consideră că gruparea a fost foarte slăbită în urma unei acțiuni concertate a forțelor de ordine spaniole și franceze. Zeci de militanți ETA, inclusiv lideri, au fost arestați și trimiși la închisoare.