Google propune un tur virtual al închisorii în care Nelson Mandela a petrecut 18 ani

Nelson Mandela
Închisoarea din Robben Island Foto:de.wikipedia.org

Un tur virtual al închisorii în care liderul sud-african Nelson Mandela şi-a petrecut 18 ani din viaţă este oferit internauţilor din lumea întreagă de grupul american Google, informează huffingtonpost.fr.

Cei care își doresc să vadă cum arată locul în care „Madiba” și-a petrecut 18 ani din cei 27 pe care i-a avut de executat nu trebuie să meargă personal pe Robben Island, ci au ocazia să facă o vizită virtuală pe platforma Google Cultural Institute.

Între 1964 și 1982, Nelson Mandela a trăit departe de familie și de prieteni pe Robben Island, unde a avut acces limitat la scrisori și la vești din afară.

Celule în închisoare Foto:en.wikipedia.org
Celule în închisoare Foto:en.wikipedia.org

Turul virtual impresionează prin realismul său, iar înregistrări video și multe texte explicative însoțesc diversele slide-uri din această aplicaţie. Există și un ghid, pe nume Vusumi Mcongo, care este un activist sud-african, încarcerat la rândul său pe Robben Island din 1978 până în 1990, pentru faptul că a luptat împotriva apartheidului.

Astfel, vizitatorii virtuali pot vizita și fosta celulă a lui Nelson Mandela, care avea o suprafața de doar doi metri pătrați și în care își ținea cu sfințenie o mulțime de cărți.

„Ideea principală a proiectului constă în a putea să spunem o poveste umană. În plus, un număr mare de oameni nu au mijloacele financiare necesare pentru a face această călătorie. Am vrut astfel să aducem voiajul în casele lor, pentru ca fiecare om să poată să afle mai multe lucruri despre această parte atât de importantă a istoriei noastre” a explicat purtătorul de cuvânt al companiei Google, Mich Atagana, pentru CNN.

Nelson Mandela Foto: en.wikipedia.org
Nelson Mandela Foto: en.wikipedia.org

Robben Island este o insulă pierdută în ocean și se află în largul coastelor oraşului Cape Town. Ea reprezintă una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice din Africa de Sud. Înscrisă în prezent în patrimoniul UNESCO, Robben Island a fost utilizată ca închisoare de maximă securitate din 1658 până în 1996. Înainte de a deveni muzeu naţional, în această închisoare au fost încarceraţi principalii opozanţi ai regimului sud-african, care aplica politica de apartheid. Insula a mai fost utilizată în trecut şi ca azil psihiatric şi spital pentru leproşi.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Locuri de muncă în fermele din Danemarca. Se poate merge și în cuplu
Sute de kilometri de trasee de bicicletă, amenajate peste colinele Transilvaniei
Experiment. Cum reacționează oamenii când văd copii bătuți pe stradă

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.