Goodyear a prezentat o anvelopă cu senzori, care se adaptează la condițiile de drum

La ediția 2017 a Salonului Internațional Auto de la Geneva, Goodyear a prezentat modul în care o anvelopă ar putea arăta în viitorul apropiat. Anvelopa IntelliGrip Urban este o anvelopă concept proiectată pentru generațiile viitoare de vehicule autonome.

Transportul la cerere – sau împărțirea unei curse – ca o alternativă la taxiuri, închirieri de mașini sau condusul efectiv nu mai este doar alegerea generației milenariste. Valoarea comodității imediatului, locația și plata sunt atrăgătoare pentru toate categoriile demografice și aduc serviciile de împărțire a unei călătorii în mod uzual. Tendința de acum din viața urbană creează un mediu ideal pentru adoptarea acestor noi moduri de transport, spun reprezentanții Goodyear.

„Cu un accent deosebit pe vehiculele care vor circula în viitor în zona urbană, caracteristicile tehnice ale anvelopei concept IntelliGrip Urban țintesc să maximizeze timpul de deplasare și să eficientizeze consumul de energie. Acest lucru este crucial pentru furnizorii de ‘Mobilitate ca Serviciu’ pentru a oferi o mobilitate îmbunătățită clienților lor,” a spus Jean-Claude Kihn, președinte la Goodyear Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Anvelopa concept Goodyear IntelliGrip Urban, cu tehnologia Sensor-in-Tire, este o anvelopă deșteaptă proiectată pentru a veni în sprijinul sistemelor de control al vehiculelor autonome, precum și pentru a spori siguranța pasagerilor. Anvelopa concept simte drumul și condițiile de drum. Strângând laolaltă aceste informații critice și trimițându-le direct către sistemul computerului, anvelopa dă posibilitatea mașinii să optimizeze viteza, manevrabilitatea, frânarea și stabilitatea.

Flotele autonome de generație viitoare vor opera într-un mediu compex, alături de alte vehicule, de alți conducători auto, de pietoni, informațiile venite de la toate aceste elemente formând ceea ce se numește un Internet al Lucrurilor. Anvelope precum anvelopa concept Goodyear IntelliGrip Urban ar putea juca un rol important.

Datorită formei înalte și înguste, anvelopa reduce rezistența la rulare pentru a spori eficiența consumului de carburant și autonomia flotelor de vehicule electrice din mediul urban. Tehnologia pe bază de senzor a anvelopei concept IntelliGrip Urban va permite de asemenea operatorilor să definească în mod precis și să rezolve problemele legate de anvelopă înainte ca acestea să se fi produs.

Tehnologia Sensor-in-Tire de pe aceste anvelope va ajuta vehiculele autonome să citească mai bine condițiile de drum. Mașinile pot beneficia de informațiile cruciale venite de la anvelopă la vehicul prin intermediul cloud.

Forma anvelopei concept contribuie de asemenea la îmbunătățirea performanței la acvaplanare, ceea ce permite proiectanților Goodyear să scadă numărul canelurilor de pe profilul anvelopei, sporind astfel kilometrajul și reducând nivelurile de zgomot.

Banda de rulare special proiectată furnizează aderență atât în condiții de iarnă cât și în condiții de vară în mediul urban, maximizând timpul de funcționare.

Goodyear IntelliGrip Urban_01

Goodyear IntelliGrip Urban_03

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.