Cum îți întreții acvariul cu pești de apă dulce

FOTO: christels/Pixabay.com
FOTO: christels/Pixabay.com

Cum îți întreții acvariul cu pești de apă dulce? Fără atenție, un acvariu cu pești nu o va duce bine. Dacă îți imaginezi că un acvariu nu are nevoie de grijă și că e doar un lucru frumos pe care îl poți privi din fotoliu, atunci mai bine îți alegi un alt hobby. Însă atunci când are tot ce îi trebuie, rezultatele pot fi surprinzătoare. Pentru a avea un acvariu de apă dulce luminos, curat, cu plante sănătoase și pești vioi, este necesară respectarea câtorva reguli.

Cum îți întreții acvariul cu pești. Regula nr 1. LUMINA NATURALĂ

Lumina naturală este foarte importantă. Totuși, nu așeza acvariul exact în fața ferestrei deoarece lumina soarelui va bate direct în el și se vor forma alge pe geam.

Cum îți întreții acvariul cu pești. Regula nr 2. LUMINA ARTIFICIALĂ

În afară de lumina de afară, tuburile de neon (de obicei plasate în capac) ar trebui să stea aprinse în jur de 10 ore pe zi și să fie stinse noaptea. Ele ajută la creșterea plantelor.

Cum îți întreții acvariul cu pești. Regula nr 3. APA

Apa trebuie schimbată o dată două săptămâni. Nu toată odată, ci numai 30-50% din ea. Înainte de a pune apa proaspătă în acvariu, ține-o cel puțin 12 ore într-un recipient cu gura larg-deschisă astfel încât să se evapore clorul. Schimarea apei este importantă deoarece în acest mod se elimină nitratul rezultat din dejecțiile peștilor și resturile de mâncare.

Cum îți întreții acvariul cu pești. Regula nr 4. TEMPERATURA

Temperatura apei se alege în funcție de speciile de pești. De exemplu, discușii – care sunt pești de apă caldă originari din Amazon – trebuie să stea la 25-28 de grade Celsius. Și guppy, molly sau xifoforii iubesc apa caldă, așa că este recomandată o temperatură de 22-25 de grade. Pentru speciile iubitoare de apă rece, temperatura este mai scăzută: 15-18 grade pentru carasul auriu. Iarna se poate folosi un încălzitor care să aducă apa la temperatura dorită.

Cum îți întreții acvariul cu pești. Regula nr 5. NUMĂRUL PEȘTILOR DIN ACVARIU

Ai grijă să nu aglomerezi bazinul cu pești și să nu pui laolaltă specii de pești incompatibile (cu nevoi diferite în ceea ce privește temperatura apei, spre exemplu). Într-un acvariu cu plante de 180 de litri sunt suficienți 20-25 de pești mici sau 3-4 mari, explică Marian Sterian, membru în Asociația Acvariștilor din România.

Regula nr 6. DIOXIDUL DE CARBON

Plantele din apă au nevoie de dioxid de carbon, pe care îl pot primi de la o butelie, printr-un sistem de injecție de CO2 ce funcționează permanent. „CO2 trebuie să fie în apă tot timpul. Nu astăzi da, mâine nu”, spune Marian.

Cel mai indicat este să îți cumperi un sistem automatizat: o sondă de sticlă va măsura PH-ul din apă și îl va arăta pe un ecran. În funcție de PH-ul dorit se va introduce cantitatea necasară de CO2. Când este introdus dioxid de carbon, PH-ul scade, apa devenind mai acidă. Plantele vor consuma dioxidul de carbon, PH-ul va crește, iar ciclul se repetă. Pentru apa de București, o valoare bună a PH-ului astfel încât plantele să fie mulțumite de concentrația de CO2 este între 6 și 6,5, arată acvaristul.

Regula nr 7. FILTRUL

Un aspect crucial este curățarea apei de substanțele toxice rezultate din dejecțiile peștilor și din mâncarea neconsumată. Pentru asta ai nevoie de un filtru. Acest aparat trage apa din acvariu și o trece prin niște cilindrii poroși în care locuiesc bacterii benefice pentru acvariu, iar după aceea o duce înapoi în acvariu. Bacteriile vor descompune amoniacul, nitritul și nitratul, curățând astfel apa de substanțele periculoase.

O dată la două-trei luni cilindrii poroși trebuie clătiți în aceeași apă ca și apa din bazin. Scoate o găleată de apă din bazin și bagă cilindrii în ea de două-trei ori. „Altfel, toate bacteriile o să moară și nu o să mai existe nimeni care să descompună amoniacul și nitriții”,  arată Marian. Nu folosi detergent sau săpun. O altă metodă de a scăpa de mizerii este aspirarea stratului de nisip sau pietriș.

Cum îți întreții acvariul cu pești. Regula nr 8. OXIGENUL

Dacă filtrul poate și să aereze apa, atunci nu vei mai avea nevoie de o pompă de aer. Altfel, ea este necesară pentru a furniza oxigen peștilor, mai ales dacă nu ai plante în acvariu. În plus, noaptea plantele nu produc oxigen.

Regula nr 9. TUNDEREA PLANTELOR

Dacă ai plante în acvariu, va trebui să le tunzi pe cele care au crescut foarte mult și tind să iasă la suprafață. Poți tunde doar vârfurile cu o foarfecă sau le poți scoate din stratul de nisip sau pietriș cu totul, aruncând partea de jos și replantând vârfurile. În trei-patru zile plantele vor da rădăcină.

Site-uri utile unde vei găsi informații suplimentare: