Ghid complet – Care sunt metodele folosite de hoții de buzunare și cum să te ferești de ei

hotii

Ca să reușească să îți golească buzunarele, hoții vor încerca cel mai adesea să îți distragă atenția. Deoarece nici ei nu își doresc o confruntare cu ținta lor, vor avea suficientă grijă ca tu să nu simți nimic. Aici intră în scenă îndemânarea fiecăruia și micile roluri pe care le vor juca pentru a te păcăli.

Iată câteva dintre cele mai răspândite metode:

1. Șmecheria cu jacheta. Hoțul se folosește de o haină ținută peste mână. Ascunzându-și mâinile sub ea, el își ridică brațele până când are acces la geantă, buzunar etc. Protejat de jachetă, hoțul poate oprea în voie. De regulă acționează alături de un prieten, căruia îi va pasa portofelul. Pentru a ascunde și mai bine activitatea sa, hoțul se poate preface că citește o revistă sau un ziar.

2. Stratagema „Cât este ceasul?”. A-l distrage pe cel pe care vrei să îl jefuiești este una dintre cele mai vechi șmecherii. Așa el va avea timp să localizeze unde se află bunurile de valoare pe care le ai asupra ta. În plus, privitul în jos, spre ceas, te face vulnerabil. Și aici hoții lucrează în echipă: unul întreabă cât e ceasul, celălalt se va apropia de tine și îți va sustrage ce îi vine la îndemână. Poți să verifici ora, dar urmărește cu atenție și persoana care te-a întrebat și nu o lăsa să se apropie prea mult de tine.

3. Schema compasiunii. Unul dintre hoți se preface că a scăpat ceva pe jos, mizând pe bunăvoința ta că îl vei ajuta să își strângă lucrurile. În timp ce tu te apleci să îl ajuți nu îți mai supraveghezi geanta sau haina, care este buzunărită de celălalt hoț. De obicei, oamenii se concentrează pe un singur lucru, iar atunci când se petrece ceva interesant, atenția acordată valorilor pe care le au asupra lor va scădea automat.

4. Tehnica „sandviș” sau „ciocnirea accidentală”. Un individ îți blochează brusc drumul: se oprește exact în fața ta, iar tu te lovești de persoana respectivă. Al doilea hoț intră la rândul tău în tine, își cere scuze și îți ia portofelul pe la spate, cât timp tu ești prins la mijloc. Astfel, contactul  este mascat într-o atingere inofensivă, total întâmplătoare. Tehnica poate fi aplicată și în autobuz, hoțul profitând de o groapă în drum sau de o frână bruscă a șoferului pentru a cădea peste tine, prefăcându-se că s-a dezechilibrat.

5. La cumpărături. Hoții vor profita de situație dacă un obiect dintr-o vitrină sau de pe un raft ți-a atras atenția. În timp ce privești obiectul și calculezi în minte dacă merită banii, un hoț îți poate fura portofelul dacă îl ții într-un loc vulnerabil.

6. Metoda „mama inocentă”. Un copil înfășat ținut în brațe sau ceea ce pare din exterior a fi un copil (se folosesc și pături împachetate sub forma unui nou-născut) le ajută pe hoațe să fure liniștite și să își ascundă prada în faldurile păturilor. În plus, oamenii nu sunt suspicioși atunci când văd o mămică în mijloacele de transport în comun sau în stație.

7. Metoda fotografiei se aplică în zone turistice. Două persoane vin la tine și te roagă să le faci o poză, tu îți lași geanta jos pentru a avea mâinile libere, iar un al treilea hoț vine și o fură. Falșii turiști dispar și ei rapid, iar tu rămâi cu un aparat care nici măcar nu are film.

8. Schema bătăii. Doi indivizi simulează că se bat, în vreme ce un al treilea îi ușurează de bani pe cei care privesc interesați de pe margine.

9. Un alt șiretlic este ca hoțul să murdărească pe cineva, aparent din greșeală, cu înghețată, sos etc, iar apoi să se ofere inocent să își ajute victima să se curețe. Hoțul nu va rata ocazia oferită de apropierea de victimă și îl va buzunări.

10. Tehnica busculadei. Grupul de hoți se îngrămădesc în jurul victimei, iar unul dintre ei îi ia portofelul, care este dat din mână în mână. Acțiunea se poate desfășura atât în autobuz, cât și pe stradă. De multe ori, ținta își dă seama ce se întâmplă, dar îi este prea frică să reacționeze din cauza numărului mare de indivizi care au înconjurat-o.

11. Metoda banilor înlocuiți este aplicată mai ales asupra turiștilor care vizitează o țară străină. Hoțul se oferă să îți schimbe banii la un curs valutar avantajos și te invită la un colț de stradă ca să discutați. Îți numără teancul de bani și ți-l oferă, doar că la scurt timp un alt individ trece pe lângă voi în viteză și îl dezechilibrează pe cel cu care vorbeai. Acesta din urmă simulează că se prăbușește peste tine și îți înlocuiește teancul de bani cu un altul pregătit dinainte, în care bancnotele, în loc să fie de 50 de euro, sunt de 5 euro. Doar prima și ultima rămân de 50 de euro ca să nu îți dai seama ce s-a întâmplat decât după ce el s-a îndepărtat suficient de mult. La prima vedere, o astfel de strategemă pare foarte greu de realizat. Însă pentru un hoț cu experiență cu mâini extrem de abile este floare la ureche.

12. Tehnica de la bancomat. În timp ce îți scoți banii din bancomat, cineva cade peste tine din spate. Tu te întorci, iar un complice îți fură banii pe care tocmai i-ai scos de la bancomat.

Dacă oamenii ar fi doar un pic mai atenți, o mare parte din furturi nu ar mai avea loc. Neatenția nu face decât să încurajeze acest gen de fapte. Prin urmare, fără să devenim suspicioși la tot pasul, un strop de vigilență nu strică. Dacă vrei să contribui la limitarea numărului de victime ale hoților de buzunare, distribuie acest articol pe Facebook, Twitter sau Messenger.

Pentru a nu ajunge să fii jefuit ține minte două lucruri simple: fii conștient de ce se petrece în jurul tău și evită situațiile sau persoanele care te-ar putea pune în pericol. Potrivit Livesafely.org, o metodă pentru a deveni o persoană vigilentă este să îți petreci câteva zile gândind ca un potențial hoț. Încearcă să observi toate victimele ușoare din jur și să te gândești cum ar proceda un hoț pentru a fura ceva de la ele. Așa îți va fi mai ușor ca pe viitor să eviți să te pui în situațiile tentante pentru hoți.

Modul în care te comporți pe stradă are o importanță crucială. Nu atrage prea tare atenția asupra ta, iar dacă ești turist încearcă să nu ieși prea mult în evidență prin modul în care te îmbraci. Când mergi, ține-ți capul și umerii sus: o persoană cu o alură încrezătoare este rar aleasă de către hoți. Din contră, sunt foarte atrași de cei care par pierduți într-un oraș pe care nu-l cunosc, confuzi sau neatenți.

Iată câteva recomandări pentru a nu deveni ținta hoților.

Sfaturi generale:

* În zonele aglomerate sau necirculate, fii atent la geantă sau la portmoneu
* Nu îți expune la vedere bijuteriile, telefonul mobil sau alte obiecte de valoare
* Când vorbești la telefonul mobil pe stradă, fii atent și la persoanele din jur și observă-le atenția
* Evită deplasările pe trasee situate în zone izolate (câmpuri, șantiere, terenuri virane)
* Păstrează asupra ta cât mai puțini bani lichizi
* Poartă cu grijă geanta pe umăr, în față, protejând-o și cu mâna
* Evită zonele izolate sau neiluminate în timpul nopții. Este mai puțin probabil să fii jefuit în zone în care sunt și alți oameni în jur
* Dacă observi că ești urmărit de unul sau mai mulți indivizi, deplasează-te imediat într-o zonă intens circulată, chiar dacă asta presupune schimbarea traseului obișnuit. Intră într-un magazin și sună poliția sau intră într-un taxi pentru a părăsi zona.

* Dacă o persoană necunoscută s-a ciocnit din greșeală de tine pe stradă, controlează-ți imediat geanta sau portofelul, chiar de față cu persoana în cauză. „Ciocnirea” accidentală este adesea regizată de hoți.
* Nu judeca „potențialul” unui hoț după vârstă: poate să aibă 15, 20 sau 50 de ani. Mulți hoți sunt îmbrăcați decent, chiar elegant, pentru a inspira încredere
* Dacă te simți în pericol, fă zgomot sau strigă după ajutor. Nu îți fie teamă să atragi atenția asupra ta. Experții spun că este mai eficient să strigi „Foc” decât „Ajutor”: astfel oamenii ar reacționa mai rapid.
* Dacă ești nevoit să te deplasezi în mod constant prin zone dubioase, fă-ți un „portofel fals”. Acesta poate conține niște cărți de credit false și câteva bancnote de mică valoare. Dacă un hoț încearcă să te jefuiască, îi poți da acest portofel care îl poate mulțumi, astfel încât să te lase în pace.
* Evită cerșetorii
* Dacă mergi printr-un cartier dubios în timpul nopții, mergi pe mijlocul străzii pentru a evita o posibilă ambuscadă.
* Nu purta portofelul, banii sau telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor
* Nu ține bani sau valori în bzunarele laterale ale hainelor, acestea fiind locurile cel mai des vizate de către hoți. Păstrează-i în buzunarul interior și eventual pune-ți un fermoar sau nasturi care să-l închidă

Sfaturi pentru mijloacele de transport în comun:

* Dacă în aglomerație te simți înconjurat de persoane dubioase, schimbă-ți locul
* Pune-ți poșeta în față, iar dacă e posibil, între tine și un punct fix din vehicul
* Dacă stai pe scaun, ține bagajele în brațe sau în față, în niciun caz spre exterior sau spre vecinul de scaun
* Dacă circuli la ore târzii, când sunt puțini călători, așează-te cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alți pasageri care îți inspiră încredere
* Pune-ți ghiozdanul jos, pe podea, și supraveghează-l. Hoțului îi va fi mai greu să acționeze

Recomandări la cumpărături:

* Evită aglomerațiile din piețe, bazaruri, gări, magazine
* Nu așeza niciodată portofelul deasupra cumpărăturilor, la vedere
* Când stai la coadă pentru a cumpăra ceva, nu le permite altora să se înghesuie în tine
* Nu te lăsa atras în locuri dosnice de către persoane care spun că vor să îți ofere spre vânzare obiecte la prețuri avantajoase
* Ține geanta aproape de tine, cu deschiderea către interior. Nu îți lăsa geanta în căruciorul de cumpărături
* Ține geanta în fața ta și nu atârnând la spate
* Nu ține sume mari de bani asupra ta. Dacă nu ai cum să eviți o asemenea situație, roagă o persoană de încredere să te însoțească.
* Când faci o plată, nu scoate tot teancul de bani, ci doar suma de care ai nevoie
* Nu număra banii pe stradă
* Dacă trebuie să scoți bani de la un bancomat, evită-le pe cele aflate afară și scoate bani din bancomatele din interiorul băncii

Recomandări în vacanță:

* Ai grijă de valorile pe care le ai asupra ta. Nu ține toți banii în portofel. Este bine să ai un card de credit/debit
* Evită să schimbi bani pe stradă. Cel mai bine, folosește un biroul de schimb valutar serios sau du-te la bancă
* Nu ține toți banii în același loc. Pune cărțile de credit, banii, pașaportul și alte documente în locuri diferite (un portofel, o borsetă, un geamantan). Astfel, dacă pierzi unul dintre aceste obiecte, nu vei rămâne fără niciun act de identitate sau fără niciun ban.
* Nu te culca pe plajă sau pe bagaje în aeroport. Hoții abia așteaptă să adormi.
* Nu îți lăsa rucsacul deschis atunci când stai la o terasă etc
* Interesează-te din timp care sunt zonele sensibile din orașele pe care le vei vizita. La Roma, de pildă, hoții din buzunare sunt foarte activi în gara centrală Termini, în mijloacele de transport (mai ales în autobuzul 64, botezat „expresul portofelelor”) și în locurile ce sunt destinații turistice.

Cere ajutor

Dacă ești pe cale să devii victima unei infracțiuni sau ai fost jefuit (ori dacă observi că o persoană se află în această situație), anunță polița la numărul de urgență 112,apelabil de la orice telefon mobil sau fix, inclusiv public, indiferent dacă ai sau nu credit pe cartelă. Încearcă să reții cât mai multe date despre locurile și persoanele implicate. În acest mod descoperirea hoților va fi mai ușoară.

Surse și site-uri utile:

www.politiaromana.ro/prevenire

http://www.politiaromana.ro/ICPC/index.htm (Institutul de Cercetare și Prevenite a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române)

livesafely.org

www.wikihow.com/Avoid-Being-Mugged

money.howstuffworks.com/pickpocket.htm