Doi saci de găini vii și moarte în curtea ACL. Iohannis: „O amenințare cu moartea!”

Klaus Iohannis (FOTO: Wikipedia)
Klaus Iohannis (FOTO: Wikipedia)

Ora 13:00. Klaus Iohannis a declarat că gestul morbid al găinilor aruncate peste gard este „o ameninințarea directă cu moartea”.

„Nu am crezut că discut în această campanie și despre găini, dar iată că am ajuns și aici. Pot să vă spun că această campanie electorală a devenit abominabilă. D-le Ponta, ați reușit un record. Este cu distanță cea mai mizerabilă campanie din ’90 încoace iar legat de acest simbol, probabil nu știți, este un simbol foarte vechi, este o amenințare directă cu moartea. Ultima dată când cineva a folosit astfel de simboluri a fost în anii ’40 și a fost folosit de naziști.

Dacă arunci cuiva o găină cu capul tăiat sau un cocoș cu capul tăiat peste gard sau în casă este o amenințare directă cu moartea și naziștii au avut grijă să-l și execute pe respectivul. De aceea, îmi permit să spun, nu am crezut că vom ajunge vreodată în România la acest nivel de campanie electorală, să folosească unii în campanie simboluri și amenințări cu moartea folosite ultima dată de naziști”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă.

De asemenea, Iohannis a făcut și un apel la contracandidatul său, Victor Ponta.

„Domnului Ponta, poate acum, în ultimul moment, vă dați seama că este greșit să aruncați România în aer doar să ajungeți dumneavoastră președintele României”, a mai spus Iohannis.

Știrea inițială

Un grup de persoane a făcut un gest grotesc. În această dimineață au trecut pe lângă curtea sediului Alianței Creștin Liberale din Capitală, de lângă Arcul de Triumf, și au aruncat doi saci cu aproximativ 30 de găini. Unele erau vii, altele moarte și fiecare pasăre avea la gât prins un bilet: „Eu sunt Klaus Iohannis și mi-e frică de dezbateri”.

Potrivit reporterilor Digi 24, acest incident a avut loc în jurul orei 11:00, când tocmai urma să sosească liderul popularilor europeni, Joseph Daul.

Cei care se ocupă de paza clădirii le-au spus polițiștilor că nu au văzut cine a aruncat găinilor.

„La Buzău se aruncau găini și rațe”

„Această mizerie de azi, nemaivăzută într-o democrație, mi se pare un atac la tot ce înseamnă stat de drept și democrație”, a declarat purtătorul de cuvânt a ACL, Alina Gorghiu.

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, a declarat că este un eveniment regretabil. „Urât, sper că nu s-a întâmplat din motive electorale și sper să nu fie o diversiune, este urât în 2014 să se întâmple așa ceva. Asta era o practică pe la începutul anilor `90, se mai arunca cu găini și rațe”, a declarat Elena Udrea.