Ce le-a propus Gabriela Firea celor 2 medici demisionari de la Spitalul Colentina

gabriela firea medici colentina
Foto: Facebook

Primarul General, Gabriela Firea, s-a întâlnit ieri, 4 septembrie, cu medicii demisionari Ionuț Gobej și Dorin Bica. Cei doi neurochirurgi au anunțat că și-au dat demisia de la Spitalul Colentina din cauza lipsurilor cu care se confruntă instituția.

Gabriela Firea i-a rugat să își reconsidere decizia de a demisiona și i-a propus doctorului Ionuț Gobej să preia interimar postul de șef de secție Neurochirurgie al Spitalului Colentina.

Firea a solicitat conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) să îi prezinte până vineri, 8 septembrie 2017, un raport detaliat referitor la problemele de personal și dificultățile în derularea procedurilor de achiziții de materiale medicale cu care se confruntă Spitalul Colentina.

„Am avut o discuție constructivă și corectă cu domnii doctori Gobej și Bica. Medicii trebuie ajutați în activitatea lor pentru că de ei depinde viața pacienților. Le-am adresat rugămintea de a reconsidera decizia de a demisiona și i-am asigurat de tot sprijinul meu”, a declarat Gabriela Firea, citată într-un comunicat de presă al Primăriei București.

În același timp, ea le-a solicitat celor doi medici să îi facă o propunere pentru un director medical interimar al spitalului Colentina. Medicii Gobej și Bica au propus-o pe dr. Lelia Iliescu.

„Pentru mine, ca și pentru dumneavoastră, primează binele cetățeanului, al pacientului, iar politizarea acestui domeniu nu poate fi benefică. Referitor la criza de personal la care faceți referire, vă informez că am solicitat urgentarea procedurilor de suplimentare a posturilor în spitalul Colentina. Totodată, potrivit legii, în următoarea perioadă se vor organiza și concursurile de ocupare a posturilor de manager pentru toate cele 19 spitale aflate în subordinea PMB”, a spus Gabriela Firea.

„Din păcate, problemele referitoare la plata orelor suplimentare se regăsesc în toate spitalele din țară. În scurt timp se va găsi o soluție legală pentru plata medicilor și a asistentelor care fac ore suplimentare. În ceea ce privește achizițiile de materiale medicale, problemele provin în principal din modul în care s-a acționat în trecut. Spitalul Colentina a primit numeroase amenzi din partea autorităților de control al achizițiilor publice pentru nerespectarea prevederilor legale. Actuala conducere, din momentul în care s-a instalat, a început verificarea acestor achiziții”, a mai spus primarul general.

gabriela firea medici colentina
Foto: Facebook
gabriela firea medici colentina
Foto: Facebook

Ce se întâmplă la Spitalul Colentina

Ionuț Gobej și Dorin Bica, cei doi medici neurochirurgi care au plecat din Franța pentru a veni să opereze în România, și-au dat ieri demisia de la Spitalul Colentina, motivând că nu își mai pot face meseria din cauza lipsurilor.

Potrivit lui Ionuț Gobej, problemele au apărut în ianuarie 2017, când „managementul și viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neașteptat”.

„Astăzi, activitatea în secția de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe în condițiile în care în anul 2017 era prevăzut să operăm peste 600. Acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierdeii de personal, programului operator restricționat și a lipsei de consumabile și medicamente. Standardul de calitate oferit pacienților ce au fost operați a avut de suferit”, a explicat neurochirurgul în demisia sa.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.