Gabriela Firea, luată în calcul pentru prezidențiale: „Stă cel mai bine, chiar și peste Iohannis”

Gabriela Firea. Foto: PSD
Gabriela Firea. Foto: PSD

Senatorul PSD Florin Cârciumaru, care este și liderul PSD Gorj, a declarat într-un interviu că primarul Capitalei, Gabriela Firea, ar putea fi luată în calcul de partid pentru a candida la președinția României.

„Din sondaje, la noi în partid cel mai bine stă doamna primar general, chiar și peste Iohannis și peste Tăriceanu. Dacă ne luăm după ultimul sondaj din România, pe țară, e clar că doamna Firea stă cel mai bine, raportat la toate personalitățile”, a spus Cârciumaru într-un interviu la postul local Radio Infinit.

El a mai spus că un alt posibil candidat din partea PSD ar putea fi Călin Popescu Tăriceanu. Acesta ar putea candida din partea unei alianțe PSD-ALDE.

„Eu îl văd pe domnul Tăriceanu un posibil contracandidat la actualul președinte”, a afirmat Cârciumaru.

Astăzi însă, Niculae Bădălău, președintele executiv al PSD, a declarat că Liviu Dragnea are „prima șansă” de a fi nominalizat drept candidatul la prezidențiale al social-democraților deoarece Dragnea este președintele partidului. Bădălău a mai spus că ar trebui să existe în primă fază o listă cu potențiali candidați, potrivit Digi24.

Candidatul PSD va fi decis în Congresul Extraordinar al partidului, care va avea loc în acest an. Viitoarele alegeri prezidențiale din România vor avea loc în 2019.

Cum stă în sondaje Gabriela Firea

Potrivit ultimului sondaj CURS, care a fost publicat la sfârșitul lunii noiembrie, cele mai mari șanse le-ar avea Klaus Iohannis și Gabriela Firea.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale şi ar candida următorii, cu cine aţi vota”, răspunsurile au fost următoarele:

Klaus Iohannis – 37%
Gabriela Firea – 37%
Călin Popescu Tăriceanu -13%
Cristian Diaconescu – 9%
Kelemen Hunor – 4%
Dan Barna – 3%

În august 2017, un sondaj Avangarde comandat de Antena 3 îl indica pe președintele Klaus Iohannis drept omul politic în care românii au cea mai mare încredere. Gabriela Firea nu apare în clasament.

Iată cum arăta sondajul:

Raed Arafat – 82% părere bună / 8% părere proastă
Klaus Iohannis – 54% părere bună / 34% părere proastă
Mihai Tudose – 48% părere bună / 19% părere proastă
Călin Popescu Tăriceanu – 46% părere bună / 47% părere proastă
Patriarhul Daniel – 39% părere bună / 34% părere proastă
Adrian Năstase – 39% părere bună / 47% părere proastă
Mugur Isărescu – 39% părere bună / 39% părere proastă
Emil Constantinescu – 36% părere bună / 46% părere proastă
Dan Voiculescu – 34% părere bună / 42% părere proastă
Nicolae Văcăroiu – 33% părere bună / 39% părere proastă
Ion Iliescu – 29% părere bună / 57% părere proastă
Traian Băsescu – 23% părere bună / 69% părere proastă
Nicuşor Dan – 16% părere bună / 52% părere proastă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.